Njegovi prijatelji velikani: Portret života fenomenalnog Antonia Galvesa (FOTO)

Družio se sa sa Bunjuelom, Dalijem, Garsijom Markesom i Kortasarom, a sa njihovim fotografijama napravio neobičnu izložbu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv

Za fotografa Antonia Galvesa je malo ko čuo u Srbiji, ali njegova izložba “Moji prijatelji velikani” nam pruža mogućnost da zavirimo u intiman svet neobičnog fotografa. Galves je bio dobar prijatelj Bunjuela, Dalija, Garsija Markes, Vargas Ljose i Kortasara, a oni su bili njegovi modeli.

Foto: Objektiv
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Galves unosi novo značenje u svima nama dobro poznatu rečenicu – “Hajde sada jedna spontana fotka”. Mahom su nastale između 1965. i 1992. godine dok je Galves boravio u Parizu. Izložba se nalazi u galeriji Instituta Servantes u Beogradu, a pored fotografija posetioci mogu da vide i brojna dokumenta i knjige sa posevetama. Posebni dragulj ove kolekcije je primerak “Školica” koji je potpisao genijalni Hulijo Kortasar sa rečenicom “Mom dragom prijatelju i kronopiu (to je naziv koji je Kortasar koristio od milja, a i za likove svojih dela).

Foto: Objektiv

“Školice” legendarnog Hulija Kortasara: Hajde da se igramo dok čitamo

Na fotografijama se vidi izvesna doza humora, ali i prijateljstvo ovih ljudi je očigledno kada samo bacimo pogled na slike. Velike umetnike vidimo prikazane na najobičniji način. Deluje kao da ih je Galves razoružao njihovog legendarnog statusa, prikazani su kao normalni ljudi, koji su živeli neke obične živote.

Foto: Objektiv

Direktor Instituta Servantes Luis Garsija Montero je u katalogu izložbe na sledeći način opisao postavku:

Foto: Objektiv

“Sam umetnik ovoj seriji fotografija daje naziv “Moji prijatelji velikani”, kroz čiji humor se otkriva svojevrstan umetnički postupak koji se donekle podudara s idejom koju ova izložba želi da prenese: otrgnuti iz celine, zadržati značajan deo i sagledati kako živi samostalno. Ko zaviri u ove radove, odmah će uočiti da su na mnogim fotografijama izvršene intervencije tehnikom fotomontaže, što nam omogućava da na licu otkrijemo ne samo otiske vremena, već i nepoznanice bića i bivstvovanja. Svi umetnički tokovi 21. veka ostavili su trag na umetnika koji je mnogo više od običnog savremenika: on je autentični vizionar”.

N.T.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar