TRAGEDIJE

Avionske nesreće odnele više od 20 ŽIVOTA: Zbog one od pre 5 godina, Srbija i dalje DRHTI

Do ovog tragičnog slučaja je došlo prilikom akcije spašavanja bebe iz Novog Pazara

Foto: TANJUG/MIRA MITROVIC/an, E-stock/Stanislav Nedelja

Vojni avion Mig 21 srušio se jutros oko 9 časova u rejonu sela Vrasina, kod Malog Zvornika. Prema nezvaničnim informacijama, jedan pilot je poginuo, za drugim se traga, a povređen je i jedan meštanin.

Reč je o jedinom MiG-u 21 koji je bio aktivan u Vojsci Srbije, dvosed (evidencijski broj 16185) koji je remontovan 2016. i koji je bio najmlađi MiG-21 nabavljen decembra 1986. godine. Nakon remonta dobio je da može da leti do 2026. godine a posle remonta je bio prizemljen 2018. da bi ponovo počeo da leti početkom maja ove godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Od osamostaljenja Srbije 2006. godine ovo je jedanaesti udes letelica Vojske Srbije od kojih sedmi sa fatalnim posledicama. U nesrećama je dakle izgubljeno 11 letelica od kojih 9 aviona i dva helikoptera a pri tom je poginulo 12 članova posade, jedan vojnik na zemlji i 4 civila dok je 7 članova posade povređeno.

U avionskim nesrećama u Srbiji u poslednjih 10 godina poginulo je više od 20 osoba.

Tragedija koja se dogodila 13. marta 2015. godine potresla je Srbiju, a i danas je se ljudi sećaju sa jezom. Tada je nedaleko od aerodroma “Nikola Tesla” pao vojni helikopter i u toj nesreći poginulo je čak sedam osoba, među kojima i beba. Helikopter se srušio nadomak cilja, u blizini aerodroma Nikola Tesla, usled loših vremenskih uslova. Do ove tragedije je došlo prilikom akcije spašavanja bebe iz Novog Pazara.

Pilot Goran Petrović (48) iz beogradskog naselja Železnik  poginuo je u maju 2018. godine, kada se u Zemun Polju, blizu aerodroma “13. maj”, srušio ultralaki avion “zenair CH-601”. Sa njim je stradala i 42-godišnja Olivera Marić iz ripanjskog naselja Brđani.

U aprilu 2017. u padu aviona kod Šapca, poginule su dve osobe. Godinu dana ranije, srušio se mali sportski avion “skaj leder j 600” kod Aerodroma Bački Jarak ubrzo nakon poletanja. Tada su život izgubile dve osobe, dok je pilot, pokušavajući da sleti na mesto koje za to nije predviđeno, prilikom pada teže povređen.

Početkom marta 2013. poginula je paraglajderka Sanja Ristić koja je, neposredno posle poletanja ispala iz sedišta sa visine od oko 70 metara i pala na tlo, saopštio je tada Direktorat civilnog vazduhoplovstva.

Prvi snimci i slike pada aviona: Mig završio u dvorištu, dim na sve strane! (VIDEO)

Prilikom tehničke probe aviona “lasta” u Novoj Pazovi iste godine poginuo je major Goran Savić, dok je dugi pilot povređen. Zahvaljujući velikoj hrabrosti i požrtovanosti pilota Savića, avion je prizemljen između zgrade i fabrike farbe “Viteks“, čime je izbegnuta veća tragedija.

U avgustu 2012. godine pao je sportski avion kod mesta Ratari kod Obrenovca. Tada su poginula oba muškarca koja su bila u letelici.

Sportski avion “pajper” srušio se 9. novembra 2011.u selu Medveđa kod Trstenika, a jedna osoba je poginula dok je druga povređena.

U avgustu 2011. su se dogodila tri udesa, među kojima i nesreća u blizni zrenjaninskog aerodroma “Ečka” kada je pilot jedrilice “cirus” na takmičenju zakačio drugu letilicu. Obe letelice su pretrpele manja oštećena, a nije bilo povređenih.

Vojni avion se srušio u Vrasini, pao u Vitomirovo dvorište, ima POVREĐENIH! Detalji NESREĆE kod Loznice 

Prethodno je, 7. marta, na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, letelica istog tipa, mađarske firme “Cegcentrum”, sletela bez izvučenog stajnog trapa, a dva člana posade prošla su bez povreda.

U 2010. godini u Srbiji je evidentirano osam udesa raznih letelica u kojima je takođe bilo poginulih, teže i lakše povređenih.

Izvor: Objektiv.rs

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar