Od Trumana do Trampa, koliko se RAZLIKUJU predsedničke limuzine (VIDEO)

Vozila šefova država uvek su privlačila pažnju, kako izgledom tako i opremom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Youtube / WFAA

Daleke 1950. godine, kompanija Ford proizvela je 10 limuzina s oznakom Lincoln Cosmopolitan, koje su korišćene za potrebe tadašnjeg predsednika SAD, Harija S. Trumana.

Cosmopolitan je bio najluksuzniji i najskuplji model Lincolna, a Trumanu je isporučen s produženim međuosovinskim rastojanjem preko šest metara! Imao je prostor za sedam putnika.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Modifikacije je odradio Fordov partner za proizvodnju specijalnih modela Henney Motor Company, ali iz bezbednosnih razloga nije poznato koje sve izmene su izvršene, osim da je vozilo blindirano.

Preživela dva primerka

Predsednički Cosmopolitan pokretao je V8 motor zapremine 337 kubnih inča (5,5 litara) sa 152 “konja”. Snaga koju je generisao, prenosila se na zadnje točkove preko četvorostepenog automatskog menjača.

Nije poznato kada je Lincoln povučen iz upotrebe, a veruje se da su preživela svega dva primerka. Prvi traži kupca za 160.000 dolara, a drugi se čuva u muzeju Henry Ford u Mičigenu.

Priču o čuvenoj predsedničkoj limuzini Harija S. Trumana, čije slike možete videti na OVOM linku, iskoristićemo za podsećanje na modernu “tvrđavu” Donalda Trampa.

Snimak na kraju teksta pokazuju koliko je tehnologija napredovala i koliko se u današnje vreme ulaže u bezbednost.

Trampov Cadillac One

Donald Tramp ne ide nigde u svet bez svoje limuzine Cadillac One, vredne 1,5 miliona dolara. U zadnjem delu nalazi se sedište predsednika i mesto za još četiri putnika. Postoji takozvano Panic dugme i potrebne zalihe kiseonika i krvi predsednika SAD.

Oklopna vrata limuzine su posebna priča. Debela su 20 centrimetara i mogu da izdrže hemijski napad. Na zadnjem sedištu nalazi se satelitski telefon za direktnu vezu s potpredsednikom države i Pentagonom.

Rezervoar za gorivo ima poseban sistem zaštite, koja sprečava da eksplodira i pored direktnog pogotka.

Predsednika Trampa vozi šofer koji je posebno utreniran za rešavanje najzahtevnijih situacija, a o samoj obuci možete više ovde pročitati.



Izvor: Objektiv.rs, AutoRepublika.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar