REAKCIJA

Albanci OTIMAJU srpske svetinje! Istoričar Ristić REAGOVAO: Treba da mobilišemo sve resurse!

Ristić smatra da se ovim vidi kako kulturno nasleđe postaje identitetsko pitanje, ali i prvorazredno bezbednosno pitanje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Dejan Ristić Foto: printscreen/youtube

Uticajni prištinski list “Koha ditore” tvrdi da su Srbi prisvojili srednjovekovne albanske spomenike na Kosovu. Objavili su tekst albanskog istoričara Bedrija Muhadrija koji, bez ikakve ograde, tvrdi da su srednjovekovni manastiri srpske pravoslavne crkve na Kosovu drevni, kako za autohtone Albance tako i za Srbe, za koje kaže da su okupirali Kosovo.

U ovom pokušaju prekrajanja istorije za TV Prva je pričao istoričar Dejan Ristić, koji je naveo da se radi o nastavku jednog kontinuiranog procesa koji za cilj ima promenu identitetske karakteristike srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

“Albanski separatisti više neće, očito, napadati i pokušati da fizički devastiraju naše svetinje na Kosovu i Metohiji. Nakon onih scena koje su se desile 2004. godine koje su u svet poslale jednu sliku anticivilizacijskog, rušilačkog nagona, prešli su u podjednako opasnu fazu, ako ne i opasniju od prethodne”, navodi Ristić za TV Prvu, dodajući da se ta opasnost ogleda u naporima da se promeni identitetska karakteristika našeg kulturnog nasleđa na području autohtone pokrajine Kosova i Metohije, i da naše svetinje “prevedu iz srpskog u kosovsko, odnosno albansko.”

Evropa mora to da reši: Šef diplomatije EU smatra da će samo oni moći da završe situaciju oko Kosova

Ristić navodi da se takvim prisvajanjima treba boriti znanjem.

“Eparhija raško-prizrenska je odreagovala, reagovao je naš državni vrh. Na takve nasrtaje na istoriju takođe treba odgovoriti znanjem. Srbija ima sve resurse da mnogo jače to učini, nego što to mogu privremene vlasti u Prištini”, smatra Ristić.

Ristić smatra da se ovim vidi kako kulturno nasleđe postaje identitetsko pitanje, ali i prvorazredno bezbednosno pitanje.

Prekopano PRAVOSLAVNO GROBLJE staro 100 godina, spomenici uništeni! Kosovska policija našla krivca

“Treba da mobilišemo sve stručne resurse kojima raspolažemo i da ih usmerimo pre svega prema međunarodnoj zajednici kako bismo svet podsetili na istorijske činjenice”, smatra Ristić, dodajući da se treba obratiti i međunarodnim organizacijama, činiocima na Kosovu i Metohiji, kako bismo zaštiiti naše kulturno nasleđe koje je vitalno ugroženo u ovom trenutku.

Dijalog u Briselu treba da se koristi da bi se sačuvalo naše kulturno i versko nasleđe, a Ristić smatra da treba poštovati Ustav, međunarodne dogovore, ali i konvencije i obaveze koje su privremene prištinske vlasti na Kosovu preuzele u odnosu na Unesko, s obzirom na to da se četiri velike srpske svetinje nalaze pod zaštitom Uneska.



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar