GODIŠNJICA

Neka nestanu mala i velika Srbija i Srbi sa mnom, ali… Ovako je govorio SVETI patrijarh Pavle

Na mestu poglavara Srpske pravoslavne crkve proveo 19 godina, nakon što je izabran 1. decembra 1990. godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Screenshot/ AgapeShow

Patrijarh Pavle (svetovno ime Gojko Stojčević) rođen je na današnji dan, 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci kod Donjeg Miholjca u Slavoniji.

Na mestu poglavara Srpske pravoslavne crkve proveo 19 godina, nakon što je izabran 1. decembra 1990. godine, kada je zamenio bolesnog patrijarha Germana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Drugi svetski rat zatekao ga je u rodnoj Slavoniji, odakle je prebegao u Beograd, gde je, da bi se mogao izdržavati, radio fizičke poslove na građevinama i na dokovima.

U proleće 1942. njegov školski drug jeromonah Jelisej odveo ga je u manastir Svete trojice u Ovčaru, a od 1944. radio kao veroučitelj i vaspitač u Banji Koviljači, u domu za decu izbeglu iz Bosne.

Od 1955. dve godine je bio na poslediplomskim studijama u Atini.

TUŽNO JE! U hramovima Srpske pravoslavne crkve u Austriji liturgije se služe bez prisustva vernika

Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 29. maja 1957. godine. Hirotonisan je u beogradskoj Sabornoj crkvi 22. septembra 1957. od patrijarha Vikentija i episkopa pakračkog Emilijana, zvorničko-tuzlanskog Longina i žičkog Germana.

U oktobru te godine ustoličen je u Prizrenu od episkopa Germana i zahumsko-hercegovačkog Vladislava. Na Kosovu je proveo 33 godine.

Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić

Na vanrednom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora 1. decembra 1990, kojem je predsedavao zagrebačko-ljubljanski mitropolit Jovan Pavlović, zamenik tada obolelog patrijarha Germana, biran je novi patrijarh između trojice kandidata tajnim glasanjem.

Kako nijedan od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova izbor je obavljen žrebom na tzv. “apostolski način” tako što je arhimandrit tronoški Antonije izvukao ime budućeg patrijarha.

Tako je Pavle postao 44. poglavar SPC. Ustoličen 2. decembra 1990. U Sabornoj crkvi Sv. Arhangela Mihaila u Beogradu od strane 12 episkopa, 12 sveštenika i 13 đakona. Patrijarh Pavle je tada istakao da mu je jedini program rada Jevanđelje.

Od 13. novembra 2007. patrijarh Pavle bio je na lečenju u Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, a 8. oktobra 2008. podneo je molbu Svetom arhijerejskom Saboru SPC da mu “zbog zdravstvenih razloga i nemoći” dozvoli da se povuče iz aktivne službe.

Molba patrijarha Pavla na Saboru SPC 11. novembra 2008. nije usvojena.

Govorio je grčki, ruski i nemački jezik.

Za mnoge Srbe on je pravi svetitelj i već ga nazivaju svecem i ako još nije kanonizovan.

Njegove reči se i danas pamte

“Pristao bih da nestane ne samo velika nego i mala Srbija i svi Srbi sa mnom, a ne bih pristao na neljudstvo i nečoveštvo”, govorio je patrijarh Pavle.



Izvor: Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar