ČEKA SE ODLUKA

Počelo je odlučivanje o ASANŽOVOJ sudbini! Ako bude izručen SAD biće to KRAJ

Od desetak zatvora u Londonu, britansko pravosuđe je za Asanža odabralo Belmarš

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/YouTube

U Londonu počinje proces koji može da zapečati sudbinu Džulijana Asanža, čoveka koji je svetu otkrio američke ratne zločine. Ako bude isporučen u SAD, gotovo izvesno ga čeka doživotna robija, piše “Dojče Vele”.

Od desetak zatvora u Londonu, britansko pravosuđe je za Asanža odabralo Belmarš. Zatvor sa visokim merama sigurnosti na istoku glavnog grada zapravo je napravljen za teroriste i teške zločince. Uslovi u zatvoru su rđavi – čak i na Vikipediji piše da je Belmašr “britanski Gvantanamo”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U ponedeljak ujutru tamo bi trebalo da se otvoriti jedna brava, ona na ćeliji u kojoj je Džulijan Asanž (49). Osnivač platforme Vikiliks trebalo bi da bude odveden u sudnicu Centralnog londonskog suda. Tamo se u naredne tri sedmice odlučuje o njegovoj sudbini: da li će biti izručen Sjedinjenim Državama na osnovu optužnice u osamnaest tačaka? U Americi mu preti da bude osuđen na 175 godina zatvora.

Poslanica nemačke Levice Hajke Henzel otputovala je u London da prati saslušanje. Kaže da je reč o “političkom procesu protiv istraživačkog novinara”, kako naziva Asanža. Što je najgore, dodaje Henzel, Asanža SAD gone ekstrateritorijalno, dakle iako je delovao iz Evrope.

 Izvor: DW

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar