Srpski “doktor maserati” ponovo ŠOKIRA: Mere nisu dovoljne, treba nam KARANTIN

Dr Goran Belojević izneo različito mišljenje od Kriznog štaba

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Youtube/Printscreen

Epidemiološka situacija u Srbiji se popravlja, prema najnovijim informacijama broja novozaraženih je drastično pao i u poslednja 24 sata je potvrđeno 57 novih slučajeva.

Od dana su ponovo otvoreni bioskopi i kulturne institucije koje će, naravno, funkcionisati uz sve obavezne mere prevencije i zaštite od virusa, maske i distancu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Članovi Kriznog štaba ističu da potencijalni rizik od ponovnog razbuktavanja zaraze predstavljaju “povratnici” sa godišnjih odmora. Epidemiolog Predrag Kon istakao je da će se građanima koji se vraćaju iz inostranstva po povratku u zemlju uručivati zdravstvena upozorenja sa merama koje treba da poštuju.

Šef Katedre za higijenu sa medicinskom ekologijom Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Goran Belojević ima nešto drugačije mišljenje. On ističe da treba preduzeti nešto konkretnije od toga, a njegov stav je da bi to mogao da bude karantin.

“Ja podržavam oštrije mere kojima će se uticati na suzbijanje pandemije”, naglasio je profesor Belojević za N1.

Kao najveći problem Belojević vidi okupljanja i žurke koje se organizuju po kućama. Kako kaže to ne može da se kontroliše i upravo ti događaji su, prema njegovom mišljenju, rasadnik zaraze.

“Moramo da se naviknemo da će ovo trajati sve dok svetska populacija ne stekne otpornost prirodnim ili veštačkim putem i da se naviknemo da je tu virus na koji moramo da se adaptiramo pošto ga ne možemo pobediti”, napomenuo je Belojević.

On kaže da su lečenje krvnom plazmom, koje je u SAD najavio Donald Tramp a koje je SZO nazvala “eksperimentalnim”, kao i primena vakcine, mere koje su namenjene bogatima a kojima ne može da se suzbija svetska bolest, to jest pandemija.

“Svetska bolest ne može da se suzbija merama koje su namenjene privilegovanim grupama, to jest bogatima. To u izvesnoj meri važi i za vakcine, one neće biti dostupne svima. Ova pandemija može da se zaustavi probioticima”, rekao je za N1 i dodaje da su o pozitivnom učinku primene probiotika izvestili i svetski naučni časopisi.

Da podsetimo, dr Belojević je nadimak “dr Maserati” dobio nakon jednog gostovanja na TV kada je, govoreći o o nošenju maski u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, izgovorio rečenicu koja je mnoge iznervirala:

“Svaki kontakt s ljudima je rizičan. Recimo ja, krenuo sam kod vas i pošto mi je maserati na popravci, krenuo sam svojim puntom srpskim i pritom sam nosio masku”, izjavio je tada.

 



Izvor: Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar