Obuka Petog bataljona vojne policije radi učešća u multinacionalnim operacijama (FOTO+VIDEO)

Svaki pripadnik Vojske Srbije ima priliku da napreduje, usavršava se i usvaja nova znanja i nove veštine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: mod.gov.rs

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike deklarisanog voda iz sastava Petog bataljona vojne policije, koji na poligonu “Borovac” i bazi “Jug” realizuju intenzivnu kolektivnu obuku sa ciljem osposobljavanja za dostizanje zahtevanog nivoa operativnih sposobnosti radi učešća u multinacionalnim operacijama.

“Svaki pripadnik Vojske Srbije ima priliku da napreduje, usavršava se i usvaja nova znanja i nove veštine. Obuka koju izvodi deklarisani vod Petog bataljona vojne policije je obuka koja može da im posluži u nekim budućim mirovnim operacijama, ali i obuka koja im i te kako služi u svakodnevnom životu i svemu onome što može da se desi i u našoj zemlji”, rekao je ministar Vulin nakon obilaska.

Pripadnici Vojske Srbije u stanju su da ispune baš svaki zadatak, sprovedu svako naređenje i uvek vode računa o bezbednosti građana Srbije, naglašava ministar Vulin i dodaje da “svi oni koji vežu svoju sudbinu, budućnost i život za Vojsku Srbije treba da znaju da će im biti omogućeno da napreduju, da se obučavaju, učestvuju u mirovnim misijama, ali iznad svega da rade na sebi, menjaju svoj položaj na bolje i da samo svojim radom i zaslugama stignu do najvećih činova i najznačajnijih dužnosti u Vojsci Srbije”.

Zamenik komandanta Petog bataljona Vojne policije potpukovnik Ljubomir Kunić rekao je da je u pitanju obuka gde se primenjuju definisane taktike, tehnike i procedure kojima se ostvaruje interoperabilnost snaga iz različitih zemalja i omogućava uspešno izvršavanje zadataka u multinacionalnim operacijama. Deklarisani vod iz sastava Petog bataljona vojne policije formiran je 28. februara ove godine, a nakon perioda intenzivne obuke i obuke za pojedince, usledila je kolektivna obuka u bazi “Jug”, koja će trajati do 28. avgusta, objašnjava potpukovnik Kunić.

“Od 3. avgusta započeo je proces kolektivne obuke na bazi “Jug”. Imali ste prilike da vidite segmente obuke u vezi sa radom patrole, odnosno rad voda Vojne policije prilikom blokade i pretrage terena. Specifičnost u realizaciji svih ovih sadržaja je to što oni moraju biti interoperabilni sa procedurama koje se koriste u partnerskim zemljama, a to su zemlje prvenstveno pod okriljem NATO. Osnovna specifičnost obuke je dostizanje tih procedura i dovođenje na nivo da jedinice budu interoperabilne za eventualno učešće u multinacionalnim operacijama”, objašnjava potpukovnik Kunić.

Jedan od pripadnika deklarisanog voda Petog bataljona Vojne policije stariji vodnik prve klase Dalibor Gojković ističe da je kolektivna obuka na poligonu “Borovac” intenzivnija nego inače, ali i da implementacija novih sadržaja obuke ide dobro.

“Ljudi su ovde došli pripremljeni. Prošli smo period individualne obuke i to je bilo odlično. Samim tim sada nam je mnogo lakše da prolazimo kroz korake kolektivne obuke. U toku obučavanja proradili smo teme poput nailaska pešačke i motorizovane patrole na neeksplodirana ubojna sredstva, sve procedure koje se tiču nailaska patrole na minu, a tu se podrazumeva izvlačenje ranjenika, izvlačenje patrole, pružanje podrške, slanje izveštaja”, naglašava stariji vodnik prve klase Gojković i dodaje da se deo procedura sprovodi na engleskom jeziku.

Obilasku obuke deklarisanog voda Vojne policije prisustvovali su i zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić i komandant Petog bataljona vojne policije potpukovnik Vladimir Petrić.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar