Mazda iz 1981. toliko je bila radikalna da nikada nije izašla na ulice! (FOTO+VIDEO)

Japanci su angažovali čuveni studio Bertone da osmisli dizajn

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Mazda MX-81 / Bertone / Youtube printscreen

Istorija automobilizma prepuna je interesantnih konceptualnih automobila i studija, koji nikada nisu stigli do serijske proizvodnje. Jedan takav slučaj je i futuristička Mazda MX-81 Aria.

Za slabo poznatu Mazdu moramo se vratiti na početak osamdesetih godina prošlog veka, tačnije 1981. godinu kada je koncept prvi put i prikazan.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Japanska marka je za dizajn uposlila italijanski studio Bertone i praktično mu dala odrešene ruke. Jedini postavljeni uslovi bili su da automobil bude baziran na Mazdinom modelu 323 i da međuosovinsko rastojanje ostane isto – 2,36 metara.

Klinasti stil

To su poslovi koje čuveni dizajnerski studiji iz Italije najviše vole i kada najbolje pokažu šta umeju. Za izgled Mazde MX-81 Aria bio je zadužen Mark Dešamp, tadašnji šef dizajna Bertonea.

Japanski koncept bio je spolja evolucija klinastog stila, koji je bio forsiran sedamdesetih godina i predstavljao je korak ka izgledu vozila koji dobro pamtimo iz osamdesetih.

Velike staklene površine, jasni prelazi i “čist” izgled odlikovali su eksterijer Mazde MX-81. Oni malo bolje upućeni u istoriju automobilizma prepoznaće izvesne stilske karakteristike koje se mogu videti i kod drugih proizvoda studija Bertone iz ovog doba, kao što su Volvo Tundra i Citroen BX.

Budućnost u kabini

Ipak, u kabini je bila prava revolucija. Mali volan sa obručem od plastičnog remena, koji sumnjamo da bi bio iole praktičan za upotrebu, imao je fiksni centralni deo na kom se nalazio niz prekidača i dugmića za kontrolu raznih funkcija.

Instrumentalna tabla bila je zamenjena malim televizorom, što je u suštini ono što danas rade proizvođači s postavljanjem displeja.

Sa desne strane se nalazi informativno-zabavni sistem koji većina današnjih klinaca ne bi umela da prepozna, jer se ovde mogu koristiti “arhaične” audio-kasete. Tako da je u suštini Mazda MX-81 Aria najavila dizajn enterijera koji danas vidimo kod modernih automobila, i to pre četrdeset godina!

Ovaj japanski koncept imao je dvoje vrata i četiri sedišta, s tim da su se prednja sedišta mogla okretati, te je ulaz i izlaz iz automobila bio značajno lakši. Interesantno je da je MX-81 Aria koristio 1.5-litarski turbo benzinski motor, kakav se tada mogao naći u serijskim Mazdama.

Ponovo u javnosti

Ovaj koncept nažalost nikada nije doživeo serijsku proizvodnju, jer je bio isuviše radikalan, pre svega u kabini. Ipak, neka rešenja našla su primenu kod Mazde 323 F koja je plasirana 1989. godine.

Pomenuti automobil kasnije je stekao legendarni status na prostorima bivše Jugoslavije. No, dalja sudbina koncepta MX-81 Aria je veoma interesantna.

Nakon turneje po auto-salonima, taj konceptualni automobil završio je u sedištu Mazde u Hirošimi. Tamo je ostavljen u jednoj od garaža gde je više od trideset godina čekao neka bolja vremena.

Nedavno je ponovo “otkriven”, a Mazdino PR odeljenje zahtevalo je od uprave da se izvrši restauracija ovog koncepta, kako bi mogao da bude izlagan na specijalnim manifestacijama.



Izvor: AutoRepublika.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar