Da li vaš MLADEŽ spada u kategoriju rizičnih? 5 koraka za sopstveni PREGLED

Svaku neobičnu promenu treba ozbiljno shvatiti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Freepik/wavebreakmedia_micro

Prema istraživanjima, svaka odrasla osoba na licu i telu ima u proseku između 20 i 40 mladeža, dok je kod pojedinaca ovaj broj i veći.

Neke imamo od rođenja, dok se drugi pojavljuju tokom godina, ali ne treba paničiti kada uočimo novi mladež, jer oni u većini slučajeva predstavljaju potpuno benigne promene na koži.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ipak, nisu svi bezazleni i zato bi trebalo da posetite dermatologa jednom godišnje, kako biste bili sigurni da su bezopasni.

Redovne kontrole kod dermatologa mogu da budu presudne za prevenciju raka kože. Ako se promena na mladežu uoči na vreme, tada je moguće sprečiti da dođe do malignog melanoma, piše divaclinic.com.

Da biste bili mirniji, između dve kontrole možete i sami da obavite pregled, kako biste uočili da li je došlo do bilo kakve promene, odnosno da li je mladež “opasan”.

Sve nagle promene na mladežima, kao što su nagli rast, promena oblika menjanje boje, krvarenje mladeža, pojava krastica na mladežima, svrab, bol, upala, crvenilo oko mladeža ili povreda, znaci su da je potrebno javiti se lekaru specijalisti koji će za početak obaviti klinički pregled, jer takav mladež može biti rizičan.

Sopstveni pregled u 5 koraka

Foto/ Freepik/ asier_relampagoestudi

Simetričnost mladeža

Oni mladeži koji su manje rizični su pravilnog oblika, bilo da su okrugli, duguljasti ili ovalni. Ukoliko primetite da imate asimetričan mladež, trebalo bi da odete kod specijaliste.

Ivice mladeža

U toku samopregleda obratite pažnju na ivice mladeža. Ako su ravne i bez obrisa, nema razloga za brigu. Lekaru se obratite ukoliko su ivice mladeža nejednake boje, reckave ili nepravilne.

Boja mladeža

Bezazleni mladeži imaju boju od svetlokestenjaste do tamno smeđe. Međutim, javite se doktoru ako imate jako tamne ili crne mladeže.

Foto/Freepik/rawpixel.com

Veličina mladeža

Treba da se obratite dermatologu i ako je mladež veći od 6 milimetara. Ipak, to nije znak za opasnost, ako takav mladež nije promenio oblik, ivice i boju.

Promena mladeža

Trebalo bi da odradite pregled i ako su na mladežu nastupile promene kao što su: zapaljenja, vlaženje, bol, krvarenje, hiperpigmentacija i depigmentacija.

Većina naučnika se slaže da se tek jedan u 100.000 mladeža pretvara u melanom, a adekvatnim pregledom lekara specijaliste utvrdi se 95% melanoma. Ukoliko se rizični mladež odstrani u početnoj fazi, šanse za izlečenje su skoro pa izvesne.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar