Od septembra predstave u zatvorenim salama? Ovo su rigorozne mere koje ćemo svi morati da poštujemo

Sekretarijat za kulturu grada Beograda je predložio Vladi Srbije ove preporuke za rad pozorišta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Unsplash/Kyle Head

Sekretarijat za kulturu grada Beograda, uputio je danas Kabinetu Predsednika vlade Republike Srbije predlog mera i preporuka za nastavak rada pozorišta u zatvorenim salama tokom pandemije virusa Covid-19 već od septembra.

U pitanju su samo preporuke, a sva pozorišta su slobodna i samostalno treba da odluče, u skladu sa svojim mogućnostima, kada će početi pozorišnu sezonu u salama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovo su predložene mere:

1. Vidljiva obaveštenja: Na ulazu u prostor pozorišta ili neposredno posle ulaska na vidljivom mestu postaviti obaveštenja o bezbednosnim merama.

2. Merenje telesne temerature: Beskontaktnim termometrima na samom ulasku u zgradu pozorišta svakom pojedinačnom gledaocu i zaposlenom.

Isti dečački sjaj u očima: Pogledajte kako je čuveni Vlasta izgledao kao mladić (FOTO)

3. Maske za lice:  Obavezno korišćenje maski za lice ili medicinskih maski tokom ulaska, boravka i izlaska iz prostora pozorišta, osim kod glumaca i izvođača za vreme igranja predstave.

4. Fizička udaljenost: Za sve vreme boravka u zatvorenim prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičke distance između učesnika od 1,5 metara. Razmak od 2 metra preporučuje se između, i od, izvođača pevačkih deonica i muzičara duvačkih instrumenata.

5. Veličina prostora: Organizacija pozorišnih predstava i programa moguća je isključivo u prostorima koji mogu da zadovolje tehničke i bezbednosne uslove u kojima se može poštovati propisana fizička distanca.Preporuka da se sve predstave igraju u velikim salama ukoliko pozorište ima više sala.

Vraćaju se na scenu: Boljšoj teatar u novoj sezoni dovodi Plasida Dominga

6. Ograničenje ukupnog broja posetilaca: Najveći broj posetilaca koji mogu istovremeno boraviti u svim prostorima, uz poštovanje preporučene fizičke udaljenosti. Predlog je jedna trećina ukupnog kapaciteta sale.

7. Označavanje mesta za sedenje: Preporučuje se da se unapred označe sva mesta za sedenje međusobno udaljena najmanje 1,5 metar- Za članove porodica mogu se organizovati i posebna mesta.

8. Prodaja i kontrola ulaznica: Preporučuje se omogućavanje i podsticanje onlajn prodaje ulaznica sa kojima će gledaoci direktno ulaziti u prostor.

9. Redosled ulaska i izlaska: Gledaoci treba da ulaze u pozorište bez zadržavanja i grupisanja, najkraćim putem do svoga mesta u gledalištu. Preporučuje se da gledaoci ulaze jedan po jedan uz kontrolu i pratnju razvodnika, tako što prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mesto u gledalištu, gledajući od ulaza, i tako po redu.

10. Maksimalna zaštita publike i zaposlenih: Prilikom interakcije s publikom zaposleni treba da koriste zaštitnu masku koja prekriva nos i usta. Treba im stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će redovno dezinfikovati ruke.

11. Izvođenje predstave: Predstave se izvode u kontinuitetu bez pauze. Ukoliko je neophodna pauza zbog tehničkih promena, preporučuje se da publika ostane na svojim mestima u sali.

Vlada donela odluku: Karte za otkazane manifestacije vam neće propasti, evo šta treba da uradite

12. Кorišćenje toaleta za publiku: Prema propisanim merama fizičke distance i kapaciteta toaleta. Pozorište je dužno da organizuje službu razvodnika tako da isprate svakog gledaoca do toaleta i nazad do sedišta u gledalištu.

13. Evidencija zaposlenih i izvođača: Preporučuje se svakodnevno vođenje evidencije zaposlenih i njihove prisutnosti na radnom mestu (po smenama), kao i evidencije glumaca, izvođača i celokupnog umetničkog i tehničkog tima na svakoj predstavi radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze.

14. Pojačana higijena prostora: Opšta preporuka za unutrašnje prostore je provetravanje otvaranjem prozora, a manje korišćenjem sistema za ventilaciju. Pri korišćenju sistema za ventilaciju treba posebno obratiti pažnju na stanje filtara i održavanju pravilne brzine promene vazduha u zatvorenom prostoru.  Često dodirivane površine kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, radne površine, rukohvati, slavine u toaletima, vodokotlići, prekidači za struju, zvona na vratima neophodno je dezinfikovati pre početka i na kraju svake predstave i programa, a najmanje dvaput dnevno. Pri planiranju repertoara, potrebno je osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak publike, a u slučaju dva uzastopna događaja omogućiti dovoljno vremena za čišćenje i dezinfekciju prostora.

U ponedeljak, 17. avgusta, održaće se sastanak svih direktora sa predstavnicima Grada, Kriznog štaba i Zavoda za javno zdravlje kada će se razgovarati o mogućim sugestijama i primeni ovih mera i preporuka na svako pojedinačno pozorište.

Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar