I Twitter u trci za kupovinu TikToka? Kinezi spremaju tužbu protiv SAD

Prodaja bi mogla da bude "teška" između 10 i 30 milijardi dolara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Igor Golovniov / Zuma Press / Profimedia

Twitter pregovara oko kupovine TikToka, koji je danima u žiži svetske javnosti!

Američka kompanija poslednja je u nizu potencijalnih kupaca kineske aplikacije, pored Microsofta, Googlea i Applea, navodi Wall Street Journal.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Spekulacije o interesovanju Twittera za američki ogranak TikToka pojavile su se tokom vikenda, neposredno pošto je Donald Tramp potpisao izvršnu naredbu, kojom se praktično zabranjuje korišćenje aplikacije na teritoriji SAD.

Milijarde na papiru

Sada se postavlja pitanje da li je Twitter spreman za ovakav poslovni poduhvat. Microsoft je otišao najdalje u pregovorima s vlasnikom TikToka, kompanijom ByteDance.

Procenjuje se da društvena platforma, na čijem je čelu Džek Dorsi, nije dovoljno snažna da samostalno realizuje kupovinu kineske aplikacije.

Prodaja TikToka mogla bi da bude “teška” između 10 i 30 milijardi dolara, u zavisnosti od toga koliko bi kupac želeo da ima udela u vlasništu – i za koju teritoriju, izveštavaju svetski mediji.

Tužba do utorka?

Posle odluke Trampa da zabrani TikTok na teritoriji SAD, jer “predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost, cenzuriše slobodu govora i služu za širenje dezinformacija”, oglasili su se i predstavnici kineske kompanije, koji prete tužbom američkoj administraciji.

Mediji prenose da će tužba biti podneta najkasnije do utorka i to nadležnom sudu u Kaliforniji, gde se nalazi sedište TikToka za Ameriku. Kinezi tvrde da je Trampov potez “neustavan”, kao i da su “optužbe na račun TikToka neosnovane”.

“Odluka o zabrani zasnovana je na spekulacijama i pretpostavkama. Nema dokaza niti činjenica”, navodi izvor portala NPR.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar