Ako Microsoft ne dogovori kupovinu TikToka za 45 dana, Amerika spušta rampu!

Tehnološki gigant pozvao i druge investitore da im se pridruže u poduhvatu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Microsoft
Foto: Pixabay

Predsednik Donald Tramp nema ništa protiv da kompanija Microsoft preuzme TikTok u Americi. Istovremeno je najavio da će zabraniti servis kineske kompanije na teritoriji SAD, ako se prodaja ne okonča do 15. septembra.

Tramp je tražio da i američki Trezor dobije deo novca od prodaje, prenele su svetske agencije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Microsoft je ranije objavio da nastavlja pregovore oko kupovine TikToka, kao i da poziva druge investitore da im se pridruže u poduhvatu, kao manjinski vlasnici. Saopštenje je stiglo u trenutku kada je Tramp zapretio da će zabraniti kinesku aplikaciju u SAD, jer predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost.

Razgovor sa Nadelom

Predsednik SAD rekao je na pres-konferenciji da je imao odličan razgovor s izvršnim direktorom Microsofta Satjom Nadelom oko kupovine društvene platforme, u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, ali da bi bilo bolje da američki gigant obezbedi 100% vlasništva, a ne samo 30%.

Ukoliko razgovori budu uspešni, Microsoft bi postao vlasnik TikToka za tržište SAD, Kanade, Australije i Novog Zelanda. Nije poznato kako bi bilo regulisano pravo za područja, kao što su Evropa i Afrika.

Hoće deo kolača

Agencija Rojters izvestila je prošle nedelje da pojedini investitori procenjuju vrednost kupoprodajnog ugovora za TikTok na oko 50 milijardi dolara!

“Rekao sam, ako kupite (TikTok), bez obzira na cenu koju će dobiti vlasnik, a pretpostavljam da je to u suštini Kina… da će jedan značajan deo morati da dobije trezor Sjedinjenih Država, jer omogućavamo da se ovaj posao dogodi”, rekao je Tramp, prenosi britanska agencija.

Nikolas Klajn, advokat u firmi DLA Pajper, kaže da generalno “vlada nema ovlašćenje da uzme udeo u nekoj privatnoj pogodbi preko Odbora za strana ulaganja SAD”. Zato nije jasno, kako bi američka vlada mogla da dobije deo od kupoprodajne cene.



Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar