Opasnost preti narednih 72 sata: Glečer samo što se nije obrušio, za sve je kriv “temperaturni šok”

Nalazi se na oko 2600 metara nadmorske visine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Tanjug/ AP Photo/Local Team

Opasnost da se oko petsto hiljada metara kubnih leda, koji čine deo Mont Blana, sa italijanske strane glečera sruči na naseljena mesta koja su ispod planine i glečera, po rečima Stefano Miserokija, gradonacelnika Kurmajera poznatog turistickog mesta odakle se svake godine na TV Rai prenosi doček Nove Godine, preti narednih 72 sata.

On je još juče naredio evakuaciju naselja, stanovništva i turista, koji bi mogli biti na putu komada glečera koji se topi, prilazni putevi u dolini Val D”Aosta, su blokirani a ceste kontroliše policija, a na sajtu opštine Kurmajer objavljena je naredba o evakuaciji i zabrana kretanja putevima “do daljnjeg”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Glečer se nalazi na visini od 2600 metara nadmorske visine, u Alpima na granici s Francuskom.

“Večni led” se i ranijih godina topio, ali nikada kao ove, potvrđuju strucnjaci i kao uzrok navode “temperaturni sok”, brze promene temperature: hladno-vruće-hladno, što ubrzava topljenje leda.

Situacija je pod kontrolom, glečer je stalno kontrolisan i laboratorijski nalazi kao i snimci sa visine pokazuju tačno linije komada leda koji se odvaja od matičnog glečera.

Merenja su potvrdila da je “u laganom pokretu” komad glečera velik kao fudbalsko igralište napunjen snegom visine 80 metara, a po zapremini je veličine milanske katedrale Duomo. Voda, odnsono reka koja se formira ispod glečera može poslužiti kao “tobogan”, kazu stručnjaci.

Ukoliko se topljenje nastavi, stručnjaci ocenjuju da bi komad glečera mogao prouzrokovati ozbiljnu štetu.

Za sada se pomera polako, a ako se pokrene brzo mogao bi “da poput zimskih lavina snega prevali i dug put”, kaže direktor javnih radova u opstini Val D”Aosta, Valerio Segor.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar