Korona može da se vidi i na koži: Istraživanje otkrilo novi simptom kovida-19

Stručnjaci prikupljaju podatke i na međunarodnom nivou

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Unsplash/Claudio Schwarz/@purzlbaum

Pored groznice i kašlja, ponekad u kombinaciji sa gubitkom čula mirisa i ukusa, među mogućim simptomima virusa kovid-19 su i reakcije na koži i javljaju se kod svakog petog pacijenta, pokazalo je istraživanje u Italiji.

Kod 20 odsto pacijenata zaraženih virusom kovid-19 pojavio se osip na koži sličan malim boginjama ili poput koprivnjače, odnosno vrlo slična rekacija kao i u slučaju drugih virusa, saopšteno je iz Italijanskog društva za dermatologiju, navodi Korijere dela sera.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nakon što je prvobitno studija dermatologa iz italijanskog grada Leko, Sebastijana Rekalkatija, objavljena u martu u časopisu Evropske akademije za dermatologiju i venereologiju privukla pažnju naučne zajednice u Italiji sprovedena su i druga ispitivanja.

Stručnjaci prikupljaju podatke i na međunarodnom nivou jer se samo na osnovu adekvatnog broja analiziranih slučajeva mogu izvući određeni zaključci, ali bi za sada ljudima moglo biti korisno da ne zanemariju simptome na koži.

Više od osam meseci borbe, povećava se broj obolelih u svetu

U članku je navedeno da kovid-19 “putem krvotoka može doći do malih krvnih sudova koji se nalaze u dermisu”, ali se ističe da se situacija može zakomplikovati činjenicom da se u terapiji koriste lekovi koji mogu izazvati alergijske reakcije na koži.

Kako je navedeno, osip kod pacijenata zaraženim virusom kovid-19 prosečno traje devet dana.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar