Mladi u Crnoj Gori i Hrvatskoj najkasnije napuštaju dom roditelja u Evropi

U sličnoj poziciji kao Hrvatska je Severna Makedonija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen

Mladi u Hrvatskoj su u 2019. godini bili među onima koji najkasnije u Evropi napuštaju dom svojih roditelja, pokazuju podaci nemačkog portala za statistiku.

Podaci Statiste, koji se baziraju na statistikama Evrostata za 2019. godinu, pokazuju prosečnu starost mladih Evropljana u trenutku kada napuštaju dom roditelja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Tako je prosečna starost osoba prilikom odlaska iz dom roditelja u Hrvatskoj u 2019. bila 31,8 godina, s time da su se žene u proseku osamostaljivale s 29,9 godina, a muškarci s 33,6 godina.

Iza Hrvatske je jedino Crna Gora, gde je prosečna starost onih koji odlaze iz doma roditelja 33,1 godina.

U sličnoj poziciji kao Hrvatska je Severna Makedonija, pa se može reći da te dve zemlje dele pretposlednje mesto na listi nemačkog portala.

Mada je Severna Makedonija u proseku gledajući malo bolja od Hrvatske po ukupnom osamostaljivanju (31,7 godina), ona je u 2019. godini zabeležila najstariju prosečnu dob napuštanja doma kod muškog pola, pošto sinovi u proseku roditelje napuštaju s 35,6 godina.

S druge strane, u Nemačkoj je prosečna starost osoba kada se sele iz kuće u 2019. bila 24,4 godine za muškarce i 22,9 godina za žene.

U Evroskoj uniji prosečna starost prilikom izlaska iz doma roditelja je 25,9 godina, odnosno 25 za žene i 26,9 za muškarce.

Građanima još ŠEST ZEMALJA dozvoljen ulazak u Crnu Goru

Kako prenosi hrvatski portal Index, u većini zemalja, osim u Luksemburgu, sinovi ostaju s roditeljima duže od kćerki.

Zemlje koje su na čelu Evrope po pitanju osamostaljivanja su Švedska, gde je prosek napuštanja roditeljskog doma 17,8 godina, Luksemburg, gde ona iznosi 20,1 godina i Danska, gde se osamostaljuju sa 21,1 godina.

To pokazuje da mladi u tim zemljama deset godina ranije nego u Hrvatskoj napuštaju dom svojih roditelja.

Statista je nemački internetski portal za statistiku koji prikuplja podatke istraživačkih instituta, privrednog sektora i službenih statistika koje su dostupne na engleskom, francuskom, nemačkom i španskom jeziku.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar