Kamenjem na policiju, grad u PLAMENU: Sukobi u Bejrutu nakon stravične ekplozije (FOTO+VIDEO)

Libanski državni mediji preneli su da je nekoliko osoba povređeno tokom protesta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar

Libanske bezbednosne snage ispalile su suzavac na antivladine demonstrante u Bejrutu, koji su se okupili u četvrtak uveče, besni zbog rukovodstva zemlje nakon stravične eksplozije, u kojoj je stradalo oko 150 osoba.

Libanski državni mediji preneli su da je nekoliko osoba povređeno tokom protesta, čiji učesnici su se okupili u blizini zgrade parlamenta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Demonstranti su izazvali manje požare i kamenjem su gađali pripadnike bezbednosnih snaga, navodi novinska agencija NNA, a prenosi Gardijan.

Protesti su održani nakon što je libanska amabasadorka u Jordanu saopštila u četvrtak da podnosi ostavku, navodeći da “potpuni nemar” vlasti te zemlje ukazuje na potrebu za promenom liderstva.

U televizijskom obraćanju, koje je prenosila libanska MTV, ambasadorka je rekla da ne može više da toleriše nesposobnost vlade.

To je druga ostavka jednog libanskog zvaničnika od eksplozije.

Poslanik Marvan Hamadeh podneo je u sredu ostavku zbog eksplozije, za koju vlasti kažu da je izazvao požar, do kojeg je dovelo 2.750 tona amonijum nitrata, koji je nepažljivo čuvan u skladištu u luci Bejruta.

Broj poginulih u eksploziji porastao je sa 137 na 149 u četvrtak uveče, saopštilo je Ministarstvo zdravlja navodeći da se očekuje da će taj broj još rasti dok spasioci nastavljaju potragu među ruševinama.

Libanska državna novinska agencija prenela je da je 16 osoba privedeno u okviru istrage o eskploziji, koju je ove sedmice najavila vlada.

Francuski predsednik Emmanuel Makron takođe je posetio glavni grad i rekao da je u Libanu potrebno videti “duboke promene” od vlasti.

On je pozvao i na međunarodnu istragu o katastrofi, prenosi BBC.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar