Da li SPAVATE premalo, ili previše? Dužina sna utiče na starost SRCA

Pronađite balans

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Freepik/freepik

San je dobar iz više razloga i to je opšte poznata stvar.

Od toga da se telo u potpunosti opusti, preko toga da mu pomaže da se oporavi kada se, recimo, prehladimo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, mnogi su skloni tome da spavaju premalo, ili previše.

Što, takođe, nije dobro.

Odrasli koji spavaju premalo ili previše su izloženiji većem riziku od srčanog ili moždanog udara. To se možda najbolje vidi po tome što im je “srce starije od njih samih.”

U opsežnoj američkoj studiji ustanovljeno je da osobe koje noću spavaju sedam sati imaju 3,7 godina mlađe srce od svoje biološke starosti, dok oni koji spavaju šest ili osam sati imaju 4,5 godine starije srce nego što bi kalendarski trebalo da bude.

Najveći rizik imaju oni koji spavaju pet ili manje sati. Njihovo srce je od njihove biološke starosti starije pet godina.

Foto/Freepik/nensuria

“Duži periodi sa nedovoljno sna imaju negativna dejstva na više telesnih sistema, uključujući kardiovaskularni. Analize su pokazale značajnu vezu između trajanja sna i rizika od srčanih oboljenja, kao što su visok pritisak, dijabetes, visoki holesterol i gojaznosti”, rekao je glavni autor studije Quanhe Yang, viši naučnik Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti.

Srčana starost se definiše kao predviđena starost kardiovaskularnog sistema neke osobe, temeljena na faktorima rizika. U nauci je uvedena 2008. godine.

“Razlika između procenjene starosti srca i bioloških godina neke osobe se naziva “prekoračenjem srčanih godina” i što je ono veće, veći je rizik od razvoja bolesti srca”,  kaže Yang.

Foto/Freepik/jcomp

Primera radi, ukoliko 40-godišnji muškarac, temeljeno na njegovima faktorima rizika, ima procenjenu starost srca od 44 godine, prekoračenje njegove srčane starosti iznosi četiri godine, prenosi 24sata.hr.

“To znači da mu je srce četiri godine starije nego što bi trebalo da bude. Koncept “srčanih godina” nam služi da pojednostavimo rizik za srčano oboljenje i tako ga lakše iskomuniciramo”, objašnjava Yang.

Idealno je spavati sedam sati

Yang i kolege su analizirali podatke 12.755 osoba starosti od 30 do 74 godina u periodu od 2007. do 2014. i po trajanju sna ih podelili u pet grupa. Oko 13 posto je spavalo pet sati ili manje, 24 posto je spavalo šest sati, 31 posto sedam sati, 26 posto osam sati, a pet posto devet sati ili više.

Foto/Freepik/freepik

Starost srca su izračunali uzimajući u obzir i sve ostale faktore rizika.

“San koji je prekratak ili predugačak je povezan sa povećanim rizikom. Najmanji rizik imaju oni koji spavaju sedam sati”, rekao je Yang.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar