Legendarni australijski bend se vraća nakon 18 godina: Uskoro i nove pesme

Prva numera stiže do kraja nedelje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Retna/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Legendarni australijski bend Midnajt oil vraća se sa prvom novom muzikom nakon 18 godina.

Prvi singl “Gadigal Land” fanovi će moći da čuju već u petak. Muzičari najavljuju novom pesmom izlazak mini-albuma “The Makarrata Project”, koji će se pojaviti u septembru. – Uvek smo srećni da damo naš glas onima koji ukazuju na rasnu neravnopravnost, ali čini se da smo sada došli do prekretnice. Pozivamo saveznu vladu da poštuje poruku koju nosi Uluru i postupi u skladu sa njom – stoji u zvaničnoj izjavi grupe.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Bend, sa bivšim ministrom rada Piterom Garetom (67) na čelu, doniraće svoj deo prihoda od prodaje izdanja organizacijama koje žele da se izjava iz Ulurua od srca prihvati u australijskom parlamentu. Još od njihovog velikog internacionalnog hita, “Beds are burning” (1987), Midnajt oil su bili motivisani da se bore za promene i socijalni boljitak.

Upravo ovaj najpoznatiji i najprepoznatljivi singl benda nastao je tokom njihove turneje po udaljenim aboridžinskim zajednicama 1986, gde su se članovi benda lično uverili u loše zdravstvene uslove života zajednica.

Frontmen grupe Piter Garet napisao je pesmu koja kritikuje način na koji su starosedeoci silom proterani sa svoje zemlje. Tokom Olimpijade u Sidneju 2000. godine Midnajt oil su se našli na naslovnim stranama novina zahtevajući da se australijska vlada javno izvini domorocima uz prigodnu kompoziciju “Sorry”, na nastupu koji su pratile milijarde gledalaca širom sveta.



Izvor: Objektiv.rs, Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar