Volontiranje: Pomozite sebi i svom mentalnom zdravlju pomažući drugima

Učinite dobro delo i očekujte da vam se dobro i vrati

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/Pexels

Volontiranje je jedan divan čin gde pomažete drugima u različitim situacijama i to je zaista lepa i humana stvar.

Ali volontiranje je takođe dobra stvar i za pojedinca koji se njime bavi, jer i njemu samom donosi mnoge koristi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Svi znamo da je to humanitarni rad, gde pomažemo drugima kojima je pomoć potrebna, ali evo razloga i stvari kako kroz volontiranje pomažemo i sebi.

Jača socijalnu povezanost

Za ljude koji su usamljeni iz bilo kog razloga, ova aktivnost koja pomaže drugima, pomaže i usamljenima u razvijanju socijalne povezanosti. Da li ste u penziji, trenutno ste bez posla ili samo imate višak slobodnog vremena, a ne znate kako da ga potrošite, volontiranje je sajajn način da se povežete sa drugima. Upoznaćete nove ljude da li one sa kojima volontirate ili one kojima je potrebna vaša pomoć, ali svakako ćete se družiti i razgovarati sa ljudima i tako možda steći nove prijatelje.

Foto/Freepik/Freepik

Studija iz 2017. godine je pokazala da su udovice starije od 50 godina mnogo manje usamljene nakon što su 2 sata nedeljno volontirale na nekom zadatku.

Smanjuje anksioznost

Istraživanje je pokazalo da je volontiranje i činjenje dobrih dela pomoglo ljudima koji osećaju anksioznost da se posle toga osećaju bolje i pozitivnije. Ova studija je otkrila da su oni čineći neko humano delo tokom četiri nedelje, na primer koseći komšijin travnjak, osetili da im se stanje poboljšalo.

Foto/Pixabay/andreas160578

Ako imate ovakvih problema, slobodno pokušajte, ništa vas ne košta, a možete pomoći i sebi i drugima.

Poboljšanje životnog zadovoljstva

Uključivanje u stvari gde brinete o nekome ili nečemu takođe vam pomaže da se osećate srećnijim i zadovoljnijim. Jedna dugogodišnja studija je otkrila da oni ljudi koji su volontirali češto u životu održavaju viši mentalni nivo, kao i više sreće i zadovoljstva u životu i posle mnogo godina od prestanka sa volontiranjem. Ovaj efekat je uzrokovan snažnim osećajem učesnika da su uradili posao koji je zaista bio važan i koji je nekome pomogao.

Foto:Freepik/Freepik

Daje osećaj svrhe

Doktorka Gail Kinman, profesor psihologije na Univerzitetu u Londonu smatra da volontiranje može mnogo da pomogne onima koji su nesrećni ili nezadovoljni svojim poslom. “Previše vremena za razmišljanje, zabrinutost i rutina može biti loše za naše mentalno zdravlje”, kaže ona. Volontiranje nudi osećaj svrhe, nešto što će vam obeležiti dan i zbog čega ćete imati opipljiv osećaj dostignuća.

Foto/Pixabay/JillWellington

Takođe kada vaša deca odu iz doma i krenu za svojim životom, to može biti vreme depresije, naročito za žene. Uključivanje u volontiranje može pomoći. Jedna studija je otkrila da su namene volonterskih mreža posebno snažne u pružanju svrhe starijim osobama.

Smanjuje rizik od depresije

Istraživanje je otkrilo da uz volontiranje imate niži rizik od depresije, posebno kod starijih osoba. “Osećaj da ste potrebni jako je važan faktor”, kaže doktorka Kinman. Istraživanja su pokazala da oni koji su tu došli svojom voljom i cene što su tu i pomažu drugima, pokazuju smanjen osećaj depresije, pa pokušajte da zaista iz srca želite da pomognete nekom, onda će i vama definitivno biti bolje.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar