Otkrivena lokacija sa važne Van Gogove slike: Znamo kako je čuveni umetnik proveo svoj poslednji dan

Stručnjaci kažu da to otkriće baca novo svetlo na mentalno stanje uznemirenog slikara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com/curiousgeorge77

Pored seoske staze u blizini Pariza otkrivena je tačna lokacija na kojoj je holandski majstor Vinsent van Gog naslikao svoje poslednje delo, a stručnjaci kažu da to otkriće baca novo svetlo na mentalno stanje uznemirenog slikara tog dana kada se smrtno ranio iz pištolja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Holandski istraživač Vuter van der Ven shvatio je da se pejzaž prikazan na poslednjem delu problematičnog umetnika “Korenje drveta” vidi na izbledeloj razglednici s likom muškarca koji stoji pored bicikla u poslednjoj ulici sela Over-sir-Oaz , 35 kilometara severno od Pariza. Van Gog je proveo poslednje nedelje svog života u selu i tamo je dovršio desetine slika. Otkriće Van der Vena, naučnog direktora Instituta Van Gog u Francuskoj, pruža novi uvid u poslednje časove umetnikovog života.

“Bilo je dosta nagađanja o njegovom stanju duha, ali jedna stvar koja je vrlo jasna je da je proveo više vremena radeći na ovoj slici to popodne. Znamo to po tome kako svetlost pada. Znači da je slikao do samog kraja”, rekla je direktorka muzeja Emili Gordenker.

Slika je izložena u amsterdamskom muzeju. Gordenker je rekla da se delo smatra “pretečom apstrakcije”. Prema verziji muzeja o Van Gogovom životu, umetnik je nakon rada na “Korenju drveta” kasnije tokom dana ušao u obližnje polje pšenice i pucao sebi u grudi iz pištolja. Umro je dva dana kasnije, 29. jula 1890. godine, imao je 37 godina.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar