Dermatolozi savetuju: 7 načina da SPREČITE stvaranje BUBULJICA i osipa usled nošenja zaštitne maske

Sledite ove instrukcije kako biste ostali zdravi, ali i kako biste imali čistu kožu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/Engin_Akyurt

Zaštitne maske za lice su, zbog koronavirusa, već nekoliko meseci nešto bez čega se ne izlazi iz kuće, a kako stvari stoje, trebaće nam i u narednim mesecima.

Ipak, mnogi ljudi su počeli da se žale da su na mestu gde stavljaju masku, krenule da im se pojavljuju bubuljice i akne.

Ova pojava je dobila i stručan naziv – makne, kao spoj reči maska i akne, piše portal Healthy.

“Naše lice nije predviđeno da bude prekriveno materijalom na kome se skuplja znoj, prljavština, šminka i loj, a sve to dovodi do pojave bubuljica i osipa na koži”, kaže dermatolog Dženifer Krejci Manvaring.

Evo kako možete da sprečite pojavu bubuljica i akni, a da u isto vreme ostanete zdravi uz korišćenje zaštitne maske.

Foto/Freepik/Racool_studio

Perite lice dva puta dnevno 

“Preporučujem da perete lice dva puta dnevno, sa blagim sredstvima, jer je prvi korak ka zdravijoj koži razvijanje rutine za negu kože”, kže dermatolog Endrju Aleksis.

Birajte pažljivo maske

“Maske koje vam potpuno zapečate lice i koje ne dopuštaju vašoj koži da diše će nakupiti najviše loja i imaće najveći kontakt sa vašom kožom. Iako su one možda najefikasnije i najbolje štite, one su takođe najiritantnije za nošenje”, kaže dr Krejci Manvaring.

Ona preporučuje da se nose lagane platnene ili pamučne maske, kao i da se izbegavaju materijali poput sintetike, poliestera i najlona, pošto ovi materijali izazivaju pojačano znojenje kože lica ispod maske.

Foto/Pixabay/Alexas_Fotos

Češće perite vašu masku

“Maske od platna treba svakodnevno da se peru, a medicinske maske moraju svakodnevno da se menjaju”, kaže dermatolog Šilpi Ketarpal. Za najbolju dezinfekciju je najefikasnije da se peru u mašini sa deterdžentom.

Dajte svom licu malo oduška

Skoro  svaki dermatolog preporučuje da je dobra ideja da vaše lice bude malo bez maske, kako bi vaša koža mogla da diše, ali naravno ukoliko ste u bezbednom okruženju, uz poštovanje pravila socijalnog distanciranja. Dermatolog Endrju Aleksis preporučuje 10-15 minuta pauze od nošenja maske na svaka četiri sata, dok dr Krejci Manvaring kaže da u kući i u kolima ne nosi masku, ali je zato na poslu ceo dan sa maskom na licu.

Koristite bolju kremu

Neke kreme i losioni mogu da doprinesu barijeri između vaše maske i kože lica. Dr Aleksis preporučuje da koristite kreme koje ne zapušavaju pore, kao i one sa dodatkom glicerina i hijaluronske kiseline. “Izbegavajte losione jakih mirisa, a ukoliko imate suvu kožu najbolji izbor su vazelinske kreme. Imajte na umu da neke kreme mogu i da pogoršaju stanje vaše kože”, kaže dr Krejci Manvaring.

Foto/Pixabay/Ben Kerckx

Nemojte da nosite šminku ispod maske

Potreba za objašnjenjem u ovom slučaju je suvišna. “Trebalo bi da zaboravite na šminkanje u području gde nosite masku”, kaže dr Krejci Manvaring, koja kaže da šminka samo oči i puderiše nos i čelo, što savetuje i ostalim ženama.

Porazgovarajte sa dermatologom

Ako vaše akne ili osipi postaju sve uporniji i ozbiljniji, a kućni tretmani ne daju rezultate, najbolje bi bilo da porazgovarate sa vašim dermatologom. “Ukoliko je vaš problem malo veći. najbolje rešenje je da vam vaš dermatolog prepiše terapiju, odnosno lekove za rešavanje problema sa kožom”, kaže dr Krejci Manvaring.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar