Razvijena VEŠTAČKA INTELIGENCIJA za raketni sistem koji poseduje i Srbija, sama bira taktiku

Njegov softver uzima u obzir taktičku situaciju, lokaciju ciljeva, stepen njihove opasnosti, druge parametre i bira optimalnu taktiku za odbijanje napada

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
pancir s1
Foto/Ministarstvo odbrane

Ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu Pancir-S dobili su jedinstvene automatizovane sisteme kontrole koji im omogućavaju da otkriju, klasifikuju i deluju po meti bez intervencije operatera

Razvijeni algoritmi u trenutku određuju važnost objekata i uređuju redosled njihovog uništavanja, u zavisnosti od opasnosti koju predstavljaju. Ovo je neophodno za borbu protiv trenutnih pretnji u današnjoj brzoj borbi, kad se sve odlučuje u nekoliko sekundi. Nove mogućnosti, prema mišljenju stručnjaka, ne samo da će značajno povećati efikasnost kompleksa, već će uštedeti i skupe projektile.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Divizije i baterije sistema za protivavionske raketne sisteme Pancir-S mogu sada da deluju potpuno autonomno”, rekli su izvori iz Ministarstvu odbrane u vojno-industrijskom kompleksu. Novi automatizovani sistem kontrole u ​​dokumentima je označen kao “onaj koji ima znakove veštačke inteligencije”.

Njegov softver uzima u obzir taktičku situaciju, lokaciju ciljeva, stepen njihove opasnosti, druge parametre i bira optimalnu taktiku za odbijanje napada. Pod njenom kontrolom baterije mogu efikasno da štite jedna drugu topovskom i raketnom vatrom.

“Savremene protivvazdušne borbe se dešavaju prebrzo, o svemu odlučuju sekunde, a ljudske mogućnosti su, nažalost, ograničene. Sa masovnim vazdušnim napadom, zapovednik nema vremena za analizu situacije, posebno ako napad dolazi iz različitih pravaca”, objasnio je bivši načelnik protivvazdušnih raketnih snaga Ruskog vazduhoplovstva.

General potpukovnik Aleksandar Gorkov je rekao: “U ovom slučaju komandant treba da pomogne računarskoj opremi kompleksa. Izrađeni su posebni algoritmi i stvoreni su programi koji mogu trenutno da odrede važnost ciljeva i izračunaju redosled njihovog uništavanja, u zavisnosti od opasnosti koju predstavljaju.”

“Nove mogućnosti ne samo da će značajno povećati efikasnost kompleksa, već će omogućiti i kompetentno i ekonomično korišćenje njegove municije”, zaključio je general.



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar