Bizarna morska stvorenja imaju neverovatnu moć kamuflaže, njihova koža upija 99% svetlosti (VIDEO)

Oponašanjem ovog prirodnog procesa mogli bi da razvijemo optičku tehnologiju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Smithsonian National Museum of Natural History / SWNS / Profimedia

Zastrašujuća stvorenja iz morskih dubina mogu da pomognu naučnicima u razvoju kamuflažnih materijala, kamera, teleskopa i drugih optičkih tehnologija. Sve što naučnici treba da urade jeste da oponašaju njihovu “strategiju skrivanja”.

Naime, ribe koje žive na velikim morskim dubinama imaju izrazito crnu kožu, što im pomaže da ih predatori ne primete među senkama. Najmanje 16 vrsta riba, uključujući  ribu zmaja i vrstu Anoplogaster cornuta, izbegavaju napadače tako što koriste svoj “prirodni štit”, koji im pomaže da apsorbuju 99% svetlosti koja pada na njih!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Oni su tamni kao noć zahvaljujući “paketićima” pigmenata na svojoj koži, u nauci poznatiji kao melanozomi, koje druge životinje crne boje nemaju.

Zaštićeni od predatora

Upravo bi oponašanje ovog prirodnog procesa moglo da omogući inženjerima da razviju jeftinije, fleksibilnije i izdržljivije crne materijale, koji se potom mogu koristiti u optičkoj ili tehnologiji kamuflaže.

Sunčeva svetlost, pod odgovarajućim uslovima, može da dopre 1.000 metara ispod površine mora. Ipak, već na 200 metara jedva da će se nešto videti. Stvorenja koja žive na velikim dubinama prinuđene su da proizvode sopstveno osvetljenje, kako bi mogle da uoče plen.

Međutim, čak 16 vrsta je tehnologiju kamuflaže dovelo do perfekcije, te apsorbcijom gotovo sve svetlosti koje pada na njih, ne dozvoljavaju predatoru da ih uoči. Ta stvorenja su i do 20 puta crnja od crne boje koju ljudi poznaju!

Foto / Unsplash / Viktor Jakovlev

“Ultra crna koža”

Naučnici su uspeli da mrežama izvuku neke od pomenutih vrsta iz najvećih dubina, međutim, njihov odbrambeni mehanizam je veoma otežao fotografisanje. Naime, ni najbolja oprema nije mogla da uslika njihove obrise, jer su stalno upijale svetlost.

“Nije bilo važno iz kog ugla ste ih fotografisali ili kako ste postavili osvetljenje, ove nemani su ‘usisavale’ svu moguću svetlost”, objasnila je dr Karen Osborn iz Smitsonijana.

Naučnici su potom otkrili da obična crna koža i “ultra crna koža”, kakvu imaju ove morske vrste, izgledaju drugačije pod mikroskopom. Obe imaju sitne ćelijske strukture melanozoma, koji sadrži melanin (pigment koji određuje boju kože kod čoveka). Međutim, melanozomi kod “ultra crnih vrsta” bili su različite veličine, oblika i cik-cak raspoređeni po celom telu.

Ovo otkriće, nadaju se naučnici, pomoći će pri izradi ultra crnih materijala.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar