Stižu pare od države: Svi zaposleni uskoro dobijaju 155 evra, evo kada novac leže na račun

Ministar Mali najavio novi paket mera za pomoć građanima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-Stock/Stanislav Nedelja

Ministar finansija Siniša Mali istakao je danas da je država našla način da izdvoji direktna novčana sredstva za privredu i zaposlene, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Nakon što smo u prethodna tri meseca isplatili tri minimalne zarade za 1.050.000 zaposlenih u 235.000 privrednih subjekata, našli smo prostora da nastavimo sa ovim merama tako da će u naredna dva meseca biti isplaćeno još 60% minimalne zarade zaposlenima, a za jedan mesec će biti odloženi i porezi i doprinosi na zarade. Prva uplata će u ruke zaposlenih stići već do 10. avgusta, dok druga uplata sledi u septembru. To je oko 18 hiljada dinara po zaposlenom za jedan mesec, odnosno oko 155 evra“, rekao je ministar.

On je podsetio da je dosadašnji paket podrške bio vredan 5,1 milijardu evra, a da će ova dodatna izdvajanja državu koštati još oko 66 milijardi dinara.

„Sa ovom dodatnom podrškom dolazimo do iznosa od oko 5,7 milijardi evra, što je 12,2% našeg BDP-a. Dakle, država će za 60% od iznosa minimalne zarade za dva meseca izdvojiti 36 milijardi dinara, dok će nas odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati oko 30 milijardi dinara“, istakao je Mali.

On je dodao da se očekuje da početkom naredne nedelje na sednici Vlade Republike Srbije bude usvojen i pravni akt kojim će jasno biti definisan nastavak direktne pomoći za privrednike.

„Trudićemo se da ovaj proces i dalje bude što lakši i efikasniji, a kako bi svi što jednostavnije mogli da dobiju svoj novac“, rekao je on.

Kako je dodao, ponosan je što je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja može da se pohvali ovolikom podrškom za privredu.

„Retko koja zemlja u svetu, čak i one koje su mnogo bogatije od nas, može da se pohvali ovolikom podrškom i udeom u BDP-u od čak 12,2%. Takođe, retko koja zemlja u svetu može da se pohvali da na taj način, direktnim davanjima, podržava svoju privredu u periodu od skoro pola godine“, naveo je Mali.

Kako je zaključio, Srbija je ovom ogromnom dosadašnjom podrškom pokazala da je pravi partner privredi, i da privrednici i zaposleni mogu da se oslone na državu u najtežim trenucima.

„Svako dosadašnje obećanje smo ispunili, tako da mogu da nam veruju da će tako biti I dalje. Mislim da svi treba da budemo ponosni na našu državu, i na to kako se ponaša u najtežim trenucima za građane i privredu“, naveo je ministar Siniša Mali.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (35)

  1. Naravno da bi i nezaposlenima trebalo pomoći. Njihova mesečna novčana naknada je samo oko 14. 700, a mnogo nemaju više ni to kada proteknu obavezni meseci za uplatu, i žive na ivici egzistencije, jer ne mogu da pronadju posao, a računi moraju da se plate.

    Odgovori
  2. Nezaposleni,koji više ne primaju novčanu naknadu ne bi trebali da budu diskriminisani. Oni nemaju nikakvu novčanu pomoć, i žive vrlo teško, i na njih niko ne misli,kada protekne zakonski rok za isplatu minimalne novčane pomoći,koja nije dovoljna mesečno ni za dva obroka dnevno, a ostale mesečne troškove državi moraju stalno da plaćaju. Njima je najteže, jer nemaju ni posao ni prihod,niti mogu nečemu da se nadaju. I oni su zaslužili novčanu pomoć.

    Odgovori

Ostavite komentar