Zlu ne trebalo: 3 načina da BRZO ugasite zapaljeno ulje ili mast i sprečite požar u kuhinji! (VIDEO)

Bitno je da ne paničite

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/kie-ker

Nezgode u kuhinji se dešavaju. Nekad ćete presoliti jelo, nekad možda nešto i zagori (pogotovo ako uporedo ide omiljena serija ili telefonski razgovor malo duže traje).

Sve ove situacije su relativno bezazlene. Sve dok ne dođe do vatre.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ali šta ako ste ostavili ulje ili mast u loncu ili tiganju koje se toliko pregrejalo da se zapalilo?

Vatrogasci širom sveta će vam reći da je najgore što možete da uradite da na goruće ulje sipate vodu, kako bi verovatno većina postupila. Vatra nastala paljenjem ulja lako se prenosi na druge kuhinjske elemente i često zna napraviti veliku štetu.

Baš iz tog razloga, u dodiru sa zapaljenim uljem, prouzrokovaće će burnu reakciju koja će rasplamsati plamen i tako ćete napraviti više štete nego koristi.

Foto/Unsplash/Derek Lee

Stručnjaci savetuju nekoliko načina.

Prvi je da odmah isključite šporet ali ne lonac ne sklanjajte sa ringle, drugo – pokvasite krpu i dobro je iscedite, a potom prebacite preko šerpe tako da prekriva otvor. Sačekajte da se vatra smiri pa tek onda pomerite.

Kod manjeg plamena, pomaže da isključite ringlu i poklopite debljim poklopcem.  Na ovaj način zatvarate priliv svežeg vazduha koji je potreban da bi vatra gorela.

Treća varijanta, koju savetuju vatrogasci u SAD- u je upotreba velike količine sode bikarbone. Dakle, postupak je isti, potrebno je da najpre isključite ringlu a potom istresite veću količinu najobičnije sode bikarbone za kuvanje (otprilike pola tegle je potrebno za tiganj srednje veličine).

Ipak, najsigurniji način je upotreba profesionalnih alata ali je za to potrebno da prođete obuku.

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar