Naučnici objasnili: Zašto se muškarci brže zaljubljuju, i zbog čega žene oklevaju da kažu: VOLIM TE

Genetika i biologija imaju ključnu ulogu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com/Omar Medina Films

U novoj studiji koja je objavljena u magazinu “The Journal of Social Psychology”, potvrđeno je da se muškarci zaljubljuju brže od žena.

Muški ispitanici su otkrili da su se zaljubili u svoje partnerke, pre nego one u njih, kao i da su prvi izrekli dve najvažnije reči: VOLIM TE.

Osim pukog konstatovanja ove činjenice, mnogo je zanimljivije pogledati zbog čega je to tako.

“Generalno govoreći, muškarci doživljavaju manje emocija nego žene i možda ih ne dovode toliko u pitanje, koliko to radimo mi”, kaže psiholog Rejčel Nidl i dodaje:

“Sa druge strane, mnogo je verovatnije da će žene duže analizirati svoja osećanja i oklevati prije nego što kažu: volim te”.

Foto/Pixabay.com

Dakle, muškarac možda, u stvari, i nije zaljubljen, ali reći će to kada su njegova osećanja snažna i kada on veruje da ono što oseća jeste zaljubljenost.

Zašto se muškarci brže zaljubljuju?

Bez obzira na to što mediji i društvo tvrde, mnogi muškarci žele smislene i dugoročne veze i odnose.

Naime, razlog za to možda postoji u našoj genetici, odnosno u biologiji čoveka.

Foto/Freepik.com/teksomolika

“Mislim da žene nesvesno odgađaju izricanje zaljubljenosti i ograđuju se od tog osećanja jer imaju određeni pritisak, od strane genetike, da “moraju” da izaberu pravog muškarca i da ne smeju da se zaljube u bilo koga. Žene se rađaju sa određenim brojem jajnih ćelija, dok muškarci svakodnevno proizvedu milione spermatozoida”, zaključila je koautorka studije Marisa Harison.

Klarisa Silva, autorka bloga o vezama “You’re Just A Dumbass”, slaže se sa činjenicom da iza toga svega stoji biološko obrazloženje.

Foto/Pixabay.com/ klimkin

“Zaista, smatram da su ključne razlike u polovima ono što je bitno u ovoj situaciji. Muškarci ne žele da to priznaju, ali često su oni ti koji traže veću povezanost i žele da je ostvare brže nego što su to žene spremne da urade, naročito na početku veze”, navodi Silva.

Foto/Unsplash.com/Scott Broome

“Muškarci se ponašaju onako kako se ponašaju jer oni ne mogu da rode, pa pokušavaju da se usresrede na fizičke i materijalne stvari koje će podariti svojoj porodici. Njihov pogled prema svetu mnogo manje je emotivan, dok žene na život često gledaju kao na duhovno iskustvo. Ali, iako oba pola traže trajnost, stabilnost i sigurnost, njihove definicije tih pojmova često su različite”, objasnila je Klarisa Silva.



Izvor: Objektiv.rs, miss7

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar