Upoznajte RAJSKU pticu: Saznajte zašto se biljka očaravajuće lepote baš ovako zove (FOTO+VIDEO)

Jedna je od najprodavanijih u svetu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Strelicija se zbog neobične lepoto i svog izgleda zove jos i rajska ptica. To je zapravo divlja biljka poreklom iz Južne Afrike.

Vrlo je egzotična i dekorativna zahvaljujući cvasti sa 6 do 8 cvetova koji se nalaze na vrhu cvetne drške. Zato joj omogućite prostrano mesto, naročito ako u jednoj saksiji gajite više korena ove biljke.

Od nekoliko vrsta iz roda Strelitzia, najviše se gaji Strelitzia reginae – kraljevska strelicija.

Ona je višegodišnja zeljasta biljka, visine 1–1,5 m. U zemlji razvija jak mesnati rizom, pomoću koga se širi. Listovi su jaki, kožasti, nalik bananinom lišću.

Foto/Pixabay.com

Ono što ovu vrstu izdvaja od drugih cvetnica jesu cvetovi jedinstvene i neobične lepote. Cvetna drška je snažna, a na njenom vrhu je horizontalni cvetni omotač, iz koga sukcesivno izbijaju cvetovi sa jarkonarandžastim i plavim laticama.

Foto/Pixabay.com

Otvoren cvet liči na pticu raširenih krila. Trajnost ovih cvasti sa nekoliko cvetova je vrlo duga, preko 20 dana, kako na biljci tako i odrezanog cveta.

Uglavnom se sadi u grejanim staklenicima za rezani cvet, ali sve češće se gaji i kao sobno cveće. Zbog snažnog korena i horizontalnog rasta rizoma, traži veliku saksiju i često presađivanje, pri čemu treba biti jako pažljiv zbog krtog i lako lomljivog rizoma.

Foto/Pixabay.com

Strelicija je malo zahtevna biljka i laka za negu

Streliciji treba obezbediti minimalnu temperaturu za prezimljavanje, a to je 13-15 ºC. Optimalna temperatura za rast i razvoj je 20-25 ºC. Traži puno osvetljenje, ali u najtoplijem delu dana treba je delimično zaseniti da ne bi došlo do ožegotina na cvetu.

Foto/Pixabay.com

Strelicija prirodno raste u sušnim uslovima i na dobro dreniranom zemljištu, pa zato zalivanje treba da bude umereno, tek kada se zemlja prosuši. Višak vode može da uzrokuje trulež korena. Zimi, za vreme mirovanja, zalivati je minimalno.

Nije izbirljiva ni prema zemljištu, ali traži plodnu zemlju. Najbolja je mešavina ilovače, peska i treseta u odnosu 1:1:1. Podnosi kiselost zemljišta sa pH vrednošću od 5,5 do 7,5, ali najviše joj odgovara pH 6,5.

Foto/Pixabay.com

U stakleniku se sadi u plodno i dobro drenirano zemljište. Poželjno je pokrivanje zemljišta biljnim malčom. Najčešće se sadi na stalno mesto, ali može da se sadi i u kontejnere ili u duboke kade.

Da bi strelicija mogla da cveta, mora da prođe fazu mirovanja tokom zime na temperaturi 13-15 ºC. Najviše cveta leti, kada ima dovoljno svetlosti i toplote. Za to vreme donese obično desetak cvetova po biljci, ali kada je busen stariji i dobro razvijen, može da ima i 30 cvetova.

Foto/Pixabay.com

Najviši prinos cvetova je u osmoj godini. Ako hoćemo da nam cveta zimi, mora da se drži tokom letnjih meseci na 14 ºC, a u zimskim mesecima povećati temperaturu na 22-25 ºC. Zimi može da bude ograničavajući faktor slaba osvetljenost, što uzrokuje smanjen prinos cvetova, čak i pri veštačkom osvetljenju.

U proizvodnji za rezani cvet period iskorišćenja zasada je 10 godina. Razmnožava se semenom i deljenjem bokora. Seme klija tek posle dva meseca pa čak i do godinu dana, zavisno od temperature supstrata i starosti semena, a na cvet od sejanaca treba čekati 4-6 godina. Biljka dobijena iz rizoma cveta posle dve godine.

Strelicija je vrlo otporna biljka i vrlo retko je napadaju štetočine i bolesti, tako da je zaštita minimalna.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar