Penjačice i puzavice: Pravi dekorativni majstori za balkone i terase (FOTO+VIDEO)

Ovo su biljke koje veoma brzo rastu i omogućavaju da za kratko vreme kreirate divne dekoracije u svom dvorištu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Ništa ne može tako dobro ukrasiti balkon i terasu, kao što to mogu penjačice i puzavice.

Penjačice i puzavice prave površine prirodnog izgleda i neobuzdanog rasta. Neke od njih zahtevaju puno prostora, ali postoje i vrste tankih stabljika koje su vrlo prikladne za skučeni prostor, koje se mogu smestiti u ćoškove balkona.

Mnoge su pouzdano “tvrdoglave” i razvijaju se kako one žele, što je vrlo šarmantno, jer im daju notu razigranosti, ali ako ih želite ukrotiti i usmeravati trebalo bi im otkidati vrhove koje rastu.

Dekorisanje balkona biljkama će pokriti ružne stare zidove koji su popucali, a mogu vam omogućiti da uživate i provodite više vremena na njemu. Neke vas mogu zaštiti od vetra ili od sunca, tako što stvaraju prošarani hlad koji će učiniti vaše sedenje udobnije tokom letnih dana.

Foto/Pixabay.com

Isto tako mogu vas zaštiti i od radoznalih pogleda vaših komšija, jer formiraju vašu privatnu zelenu oazu usred grada, a to je ono što puzavice i trebaju učiniti. Ima nešto čarobno u penjačicama i puzavicama koje možemo na mnogo načina iskoristiti.

Foto/Pixabay.com

Loza je kod nas poznata kao penjačica, ali samo na kućama. Neka vas to ne obeshrabri, jer nju možete imati kao dekoraciju i na balkonu u kojem možete zaklopiti oči i prepustiti se mašti koja će vas odvesti u srce prekrasnih vinograda.

Foto/Pixabay.com

Ona ima svoj vlastiti um i penjaće se potpuno divlje sa samo malo ljubavi. I samo zato što ste ograničeni na balkon ili na mali otvoreni prostor, ne znači da je ne možete iskoristiti.

Sve što vam je potrebno je velika saksija i nešto na što će se loza popeti, obično je dovoljno nekoliko štapića bambusa koji će učiniti dobar oslonac.

Foto/Pixabay.com

Znate i sami kako se one razvijaju po stablima, stenama, napuštenim zgradama i meditiraju, rastu i traže najbolja mesta za napredak. One neće rasti svuda, ako ne misle da su uslovi dobri. Morate ih razumeti, pre nego što krenete sa sadnjom.

Najpre, zapitajte se gde je izvor svetla? Većina puzavica koje cvetaju su kao sunce. Ako nema sunca, nema ni puzavica. Dakle, morate prvo odabrati osunčano mesto i smer u kojem želite da se puzavica razvija, da ne biste dobili uživanje u gledanju drvenastih stabljika, koje cvetaju u punom sjaju na strani koja se ne može videti.

Foto/Pixabay.com

Zatim, ne zaboravite, većina puzavica su sezonske, imaju iznenadan porast i cvatu sezonski. Budite strpljivi s njima. Pobrinite se da budu udobno smeštene i nemojte ih previše gnjaviti.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar