Koža nikad ne spava! Ukoliko želite lep i BLISTAV TEN, evo zašto je bitno da koristite noćne kreme!

Ne propuštajte nanošenje noćnih preparata ako želite da sačuvate mladolikost lica

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Freepik/ senivpetro

Svako telo ima sopstveni bioritam ali određene stvari su svima nama zajedničke. Potrebe za snom, hranom i fiziološkim potrebama, stalno se smenjuju i ponavljaju u određeno doba dana, te je najbolje da svoje aktivnosti uskladimo sa tim.

U toku noći lice je opušteno i zaštićeno od spoljnih uticaja, čisto je i spremno da u fazi odmora primi u sebe sastojke koji hrane i regenerišu kožu. Noćna krema za lice treba da odgovori tim zahtevima. Zato je bitno da imamo odvojene preparate za dnevnu i noćnu negu.

Stručnjaci i dermatolozi su kroz brojna ispitivanja i studije pokazali da koža otpušta više vode dok spavamo nego u toku dana te su proizvodi koji čuvaju i omogućavaju hidrataciju apsolutno potrebni i poženi kada je u pitanju nega.

Noćna krema treba da pospeši regeneraciju kožnih ćelija jer je koža organ koji je najizloženiji štetnim spoljašnjim uticajima. Regeneracija kože je najintenzivnija u periodu od 23:00 do 04:00 ujutru. Dakle, ukoliko želite da ujutru ustanete osveženi, gledajte da u ovo doba budete u krevetu jer, ne zove se bez razloga “beauty sleep”.

Imajući ovo na umu, ostaje nam da naučimo kako da izaberemo pravu noćnu kremu za sebe a kao i kod dnevne varijante i noćna krema se bira prema tipu kože. Ukoliko uz to želite i da sasečete  u korenu pojavu prvih znakova starenja, razmislite o još nekolicini činjenica koje se tiču izbora noćne kreme.

Foto/ Freepik/ rawpixel.com

Kako izabrati noćnu kremu

Noćna krema treba da sadrži vitamine, antioksidante i anti age komponente. Ona snabdeva vlagom suve delove kože lica tako da ono ostaje hidrirano uprkos pojačanom gubitku vode tokom noći.
Treba da umiri lice, obebedi izjednačen ten i finiju teksturu kože. Idealno bi bilo da sadrži i kolagen koji je zaslužan za redukovanje bora i obezbeđuje elastičnost tkiva.

Krema ne sme biti previše teška i masna jer može zapušiti pore i onemogućiti koži da diše, tvrde stručnjaci. Ovakva krema samo može doprineti da izgledate umornije ali i pospešiti pojavu bubuljica i opuštene kože.

Iako su mirisi privlačni, dermatolozi sve više apeluju da birate one kreme koje nemaju nikakvu aromu. Ukoliko preparat ima miris, vrlo verovatno je da je dodat neki od sastojaka koji su sve samo ne dobri za vašu kožu. Dobar izbor su i kreme na kojima je naznačeno da su hipoalergijske, jer to znači da ne sadrže sastojke na koje biste mogli biti alergični.

Obratite pažnju na iritacije

Izabrati odgovarajuću noćnu kremu, nekad je dug put ali je bitno da pratite promene i da zaista pronađete onu koja vam najviše odgovara. Bubuljice, akne, crvenilo su jedni od mogućih simptoma ali iritacija se ne mora uvek manifestovati promenama na koži.

Može vam se dogoditi da po nanošenju kreme na lice kašljucate a da ne znate šta vam je. Krema isparava sa vašeg lica i vi udišete neku materiju koja vas tera na kašalj, jer ne prija vašim bronhijama. Samim tim, jasno je da to nije najbolji izbor za vas.

Foto/ Freepik/ Pressfoto

Noćna krema protiv bora

Pomoću krema protiv bora možemo dugo zadržati nežnu, meku i elastičnu kožu koja odoleva pojavi prvih bora. Kreme koje sadrže retinol i alfa-hidroksi kiseline se tipično koriste za noćnu negu jer tokom dana lice mogu učiniti osetljivim na sunce. Uz to, tokom noćnog odmora koža se lakše regeneriše. Aktivni sastojci bolje prodiru u kožu u vreme kada je dodatno ne pokrivamo zaštitnim faktorima i šminkom.

Pravilna upotreba

Na kraju, bitno je da znamo i  kako se pravilno noćne kreme koriste. Prvi korak je uvek čišćenje lica. Tonikom ili micelarnom vodom skinite šminku a potom vodom obavezno isperite lice. Pore moraju biti slobodne, bez ikakvih barijera a u poslednje vreme, sve više dermatologa savetuje da lice isperete čistom, mlakom vodom nakon korišćenja micelarnih voda i sličnih preparata. Kada je koža čista, lakše će biti prodiranje aktivnih materija u dublje slojeve.

Nakon toga, umočite vrhove prstiju u noćnu kremu i obratite pažnju da količina ne bude prevelika. Najpre fino utapkajte kremu po licu a zatim je umasirajte kružnim pokretima. Možete koristiti i rolere za masažu. Uvek masirajte od brade ka gore. I najbitnije, noćna krema se nikad ne nanosi na kapke ili oko očiju, za to je potrebno izabrati posebne preparate jer su oči izuzetno osetljive.



Izvor: Objektiv.rs, minutzamene.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar