MAGIJA RUŽIČASTOG: Džajpur, grad dobrote i gostoprimstva! (FOTO+VIDEO)

Davne 1876, pre posete princa od Velsa, u nastojanju da ga impresionira, kralj je odlučio da čitav grad prefarba u ružičasto

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Pixabay/ AdventureTravelTrip

Zamislite da se nađete u situaciji da vam dolazi u posetu neko iz kraljevske porodice. Vrlo je verovatno da biste okrenuli stan naglavačke i pospremili sve cakum – pakum, plus pripremili poslastice ili nešto za počastiti. Međutim, kralj Dzajpura je prevazišao i sam pojam gostoprimstva.

Davne 1876, pre posete princa od Velsa, u nastojanju da ga impresionira, kralj je odlučio da čitav grad prefarba u ružičasto koja je u ovoj zemlji simbol dobrote i gostoprimstva

Naime, pre posete princa Alberta Edvarda, najstarijeg sina kraljice Viktorije i princa Alberta, ulice Džajpura bile su ili bele ili “žućkaste boje”.

U nadi da će da impresionira svog kraljevskog kolegu, vladajući maharaja (“veliki kralj”) Džajpura, Ram Sing II, odlučio je da preuzme nešto radikalno. On je naredio da se sve zgrade u gradu prefarbaju u ružičastu boju koja simbolizuje gostoprimstvo. Na predlog svoje omiljene supruge, maharaja je čak otišao i korak dalje, pa je 1877. godine doneo zakon kojim je bilo zabranjeno da zgrade u staroj četvrti grada budu bilo koje boje osim “Džajpur roze”. Ovaj zakon je i danas na snazi.

Veruje se da je prva osoba koja je Džajpur nazvala “Ružičasti grad” bio je pisac Stenli Rid, dopisnik za “The Times of India” koji je pisao o kraljevskoj poseti princa od Velsa. Iako je nova boja grada bila više svetlo kestenjasta, niko se nije suprotstavljao nadimku prestonice.

Ipak, to nije bilo sve. Ram Sing II, koji je vrlo dobro znao političku prednost dobijanja prinčevih dobrih ocena, je čak podigao i muzej Grand Albert Hall u njegovu čast, a upravo je princ položio i prvi kamen temeljac tokom svoje posete.

Postoje i mnoge druge teorije kako je ovaj grad poneo nadimak “ružičasti”. O tome je pisao i istoričar Džajls Tilotson, u 19. veku. Naime, on je u svojim zapisima izneo tvrdnju kako je u pitanju samo pokušaj da se iskopira stil građevina u Delhiju i Agri.

Bilo kako bilo, Džajpur je jedini indijski “Ružičasti grad”, ali nije jedina monohromatska metropola u zemlji. U Radžastanu postoje i “Plavi grad” (Džodpur), “Beli grad” (Udajpur) i “Žuti grad” (Džajsalmer).

 



Izvor: Objektiv.rs, nationalgeographicsrbija.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar