Da ne bude teško ono što se mora: Evo kako da KUPANJE učinite manje stresnim za vašeg LJUBIMCA!

Iako većini pasa brčkanje u vodi i nije omiljeno, uz ove savete lakše ćete ga privoleti na to

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Freepik

Kupanje je jedna od manje omiljenih, ali bitnijih stvari za zdravlje i negu psa. Ljubimci uglavnom ne vole kupanje, pa ukoliko nemaju tu naviku, verovatno vam se može desiti da prvom prilikom, čim vam popusti pažnja, istrče iz kade. Ili će biti toliko nervozni da nećete uspeti ni da ih naterate u kadu.

Nije preporučljivo da prečesto kupate psa jer se time skida prirodna masnoća kože, dolazi do perutanja i stvaraju se povoljni uslovi za nesmetan prodor mikroorganizama koji mogu izazvati infekcije. Učestalost kupanja zavisi i od dužine i gustine dlake.

Takođe, psi koji žive u stanu ili kući zahtevaju redovnije kupanje od onih koji su napolju. Veterinari i stručnjaci savetuju kupanje tri do četiri puta godišnje  a kako bi sve proteklo bez preterane muke kako za pse, tako i za vlasnike, bilo bi dobro da se unapred pripremite.

Evo šta stručnjaci sa portala Dogshow savetuju kako bi kupanje bilo što manje stresno za ljubimce:

Naviknite ga dok je mlad

Foto/ Pixabay/ liilxliil

Nevezano za rasu, bilo bi dobro da još od najranijih dana, navikavate vašeg ljubimca na kupanje. Iako veterinari i stručnjaci nisu precizno definisali kad je najbolje vreme da se sa tim počne, optimalno je kad kuce imaju više od 3 meseca.

Kad je u pitanju kupanje štenadi, budite pažljivi kako se pasi ne bi uplašili jer je potrebno samo jedno negativno iskustvo sa vodom i pas više neće voleti da se kupa.

Pažljivo i ne zaboravite da ljubimca nagradite nakon toga.

Četkanje pre kupanja

Foto/ Freepik

Bilo da pas ima kratku ili dugu dlaku, pre kupanja, dobro ih je temeljno iščetkati kako bi odstranili sve veće čvorove ali i prljavštinu sa dlake. Kupanje će na ovaj način biti lakše i podnošljivije za vašeg ljubimca.

Pripremite sve na vreme

Foto/ Pexels/ Pixabay

Pre nego što psa ubacite u kadu pripremite sve što Vam je potrebno. Kadu napunite mlakom vodom, ukoliko imate stavite gumenu podlogu ili peškir kako se ne bi klizao. Pripremite šampon za kupanje, četku,peškire… Ne ostavljajte psa samog u kadi pošto ste zaboravili nešto, jer se može desiti da se uznemiri ili da iskoči iz kade i, ne daj bože, se povredi.

Kupanje

Foto/ Pixabay/ AmandaCullingford

Kada ste došli do samog kupanja, bitno je da pse nakvasite toplom vodom, od zadnjeg dela ka glavi i vodite računa da mu voda ne uđe u uši i oči. Šampon koji koristite mora biti blag i najbolje bi bilo da mu je namena baš za tip dlake kakvu vaš pas ima. Izbegavajte ljudske šampone jer imaju različite PH nivoe, što može dovesti da psu možete isušiti kožu i stvoriti ozbiljne probleme. Šampon se stavlja prvo na leđa, zatim stomak i na kraju rep. Dva puta ga nasapunjajte i svaki put temepljno isperite jer ostaci sapunice mogu izazvati nadraženost i svrab kože.

Dobro obrišite i osušite dlaku

Foto/ Freepik

Nakon ispiranja obrišite preostalu vodu suvim peškirima. Vlažnu dlaku možete osušiti i fenom na niskoj temperaturi. Tokom i nakon feniranja ide češljanje kako bi dlaka dobila sjaj, a zatim psa ostavite u toploj prostoriji neko vreme. Neka prođe bas dva sata od kupanja do prve šetnje kako se vaš ljubimac ne bi prehladio, naročito u zimskom periodu.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar