Greškom ste obrisali važan dokument? Bez panike, evo kako možete da ga spasite (VIDEO)

Većina će posegnuti za Recycle Binom, ali šta ako ga tamo nema...

Foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Koliko vam se puta dogodilo da obrišete neki dokument ili datoteku, da bi nekoliko dana kasnije shvatili da vam baš to treba? Ili ste otkrili da je važan dokument oštećen i ne može da se otvori?

Većina korisnika prvo će posegnuti za Recycle Binom ne bi li u kanti pronašao obrisani dokument. Ali, što ako ga tamo više nema?

Kompanija Microsoft se pobrinula da ovakvi problemi postanu prošlost pomoću alata Windows File Recovery.

Koristan alat

Kao što mu ime govori, alat pomaže korisnicima u slučaju brisanja, havarije računara ili oštećenih dokumenata. Windows File Recovery spasava lične podatke, fotografije, datoteke, video-snimke…

Softver je, ističu u Microsoftu, idealan za povraćaj dokumenata sa hard diska, USB-stika ili memorijske kartice.

Za njegovo korišćenje, ipak, moraćete da vladate Windowsom, jer je glavno sredstvo za rad Microsoft Comand Prompt.

Pozovite stručnjaka

U prevodu, ako ne poznajete dovoljno Windows i ne znate šta je Comand Prompt, bilo bi bolje da u pomoć pozovete stručnjaka. Kad greškom obrišete dokument, a ne možete da ga nađete u Recycle Binu, prestanite s korišćenjem računara i pozovite pomoć, prenosi Zimo.dnevnik.hr.

U takvim situacijama, datoteke ne nestaju u potpunosti, već je njihovo mesto na disku označeno kao slobodno za upisivanje novih podataka. Dokle god novi podaci ne budu upisani, postoji šansa da se obrisani dokument povrati.

A, da vam se takve situacije ne bi ponovile, važne fajlove uvek čuvajte i na drugoj lokaciji, poput eksternog hard diska ili clouda.

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar