Ovo nikako ne bi trebalo da USISAVATE: Rizikujete KVAR usisivača pa i strujni udar!

Suvo lišće i dlake mogu zapušiti crevo i filter, ali neke stvari ipak ne bi trebalo uopšte usisavati

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Freepik/freepik

Usisavanje jeste najbrži način da se rešite nečistoće u domu, ali bitno je da zapamtite šta bi trebalo a šta ne “pokupiti”. Najmanje što može da se desi je da usisivač dobije loš miris ili oslabi a nekad i da potpuno prestane da radi.

Neke stvari bi najpre trebalo pokupiti metlom a tek onda usisati ostatke, nakon čega bi bilo dobro očistiti kesu usisivača ali i crevo po potrebi. Osim ukoliko nemate usisivač čija je namena izmeđuostalog, usisavanje i ovakvih stvari, povedite računa kako bi “desnoj ruci domaćinstva”, produžili život.

Talog od kafe

Veliki problem kod taloga je što može da pospeši razvoj buđi u usisivaču. Iako nekad sam talog može delovati da je suv, zapravo mu je potrebno mnogo više vremena da vlaga potpuno nestane a njegove čestice lepe se na unutrašnje delove aparata.

Kafa i kakao su takođe opasni jer njihove čestice mogu da blokiraju filter a nekad i uđu u sam motor usisivača i onesposobe ga.

Foto/ Freepik

Zemlja i lišće

Nije preporučljivo usisavati lišće vašeg sobnog bilja ali ni zemlju. Ne samo što ga u većini slučajeva nećete dobro usisati, već ćete ga gurnuti i dublje u tepih. Takođe, mokra zemlja može dovesti do tehničkih problema.

Stoji da nam se nekad čini da je usisivač jednostavno rešenje za ovakve probleme ali moramo zapamtiti da zemlja i izmrvljeno lišće koje se veoma lako pretvara u prah sličan kakau, može zašepiti filtere i oslabiti snagu usisivača.

Bebi puder

Bebi puder, iako izgleda suvo, zapravo sadrži različita ulja koja počinju da se tope pod uticajem vrućeg vazduha. Kozmetika se smatra jednim od najvećih neprijatelja usisivača, jer se masne komponente tope u njegovoj unutrašnjosti i začepljuju mehaničke delove i filtere. Njih je potom skoro nemoguće očistiti pa ćete morati potpuno da ih zamenite.

Brašno

Brašno može da uništi vaš usisivač, zato ga je bolje pokupiti ručno. U suprotnom ćete zapušiti filtere, a brašno će ući u motor i onesposobiti ga.

Foto/ Unsplash/
The Creative Exchange

Papirići

Papirići a pogotovo konfete, veoma su opasni za usisivač, prvenstveno jer mogu da ga zapuše, ali ne samo zbog toga. Veliki problem je što se papirići mogu naelektrisati i lepiti za cevi a to dovodi do pregrevanja a nekad i prestanka rada motora.

Mokar pod

Ne usisavajte mokar pod! Možete izazvati strujni udar ili, u najboljem slučaju, usisivač može da poprimi loš miris. Ukoliko imate usisivač koji može da usisava tečnost, odnosno ima i tu namenu, ona je potpuno bezbedno, u suprotnom, mop ili sunđer u ruke a usisavanje tek kad sve bude potpuno suvo.

Staklo

Većina ljudi, kad razbije nešto, posegne za usisivačem, međutim, najbolje je da što više očistite metlom, pogotovo veče komade. Kod krhotina je bitno da odmah nakon usisavanja dobro istresete kesu usisivača. Veliki komadi stakla mogu lako oštetiti creva usisivača, filtere i kesicu u kojoj se skuplja prašina.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar