RIK odbacio više od 100 prigovora kao neosnovane

Članovi RIK-a razmatrali su i manje greške u zapisnicima koje bi trebalo ispraviti poput brojeva neupotrebljenih glasačkih lisića i minimalne razlike u broju upisanih glasača

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Tanjug/Sava Radovanović

Republička izborna komisija odbacila je danas kao neosnovano više od 100 prigovora birača povodom nepravilnosti na dan izbora, među kojima i prigovore koalicije Za kraljevinu Srbiju.

Jedan od 108 prigovora birača odnosio se na to što nisu doneti propisi da se izrade glasački listići sa bar kodom ili drugim tehničkim sredstvom čime bi se neposredni kontakt izbegao, rekao je predsednik RIK Vladimir Dimitrijević.

Koalicija Za kraljevinu Srbiju žalila se na nepravilnosti na više biračkih mesta i to u Novom Sadu, Babušnici, Staroj Pazovi, Šapcu, Žitištu, Vrbasu i tri beogradske opštine.

Među prigovorima Koalicije je i taj što je član biračkog odbora u Alibunaru snimao glasanje mobilnim telefonom, kao i to da taj da odbor nije uneo broj primljenih glasačkih listića, neupotrebljenih, nevažećih ….

Snimanje su, kako tvrde, uočili i u Kragujevcu, na Voždovcu, Sremskoj Mitrovici, Nišu … Na Novom Beogradu, kako su naveli, njihovom članu nije dozvoljeno da unese primedbu u zapisnik.

Koalicija je navela i da je na tom biračkom mestu broj 23 utvrđen i jedan više glasački listić od broja izašlih birača, a tvrdi i da su u Zrenjaninu uočili krađu izbornog materijala uz navode da su je počinili birači.

Članovi RIK-a razmatrali su i manje greške u zapisnicima koje bi trebalo ispraviti poput brojeva neupotrebljenih glasačkih lisića i minimalne razlike u broju upisanih glasača.

Član komisije Marko Janković je ukazao na tri manje omaške na tri biračka mesta u Gnjilanu i Kosovu Polju. Član RIK Željka Radeta je navela da je na biračkom mestu 24 u opštini Čukarica upisana tri nevažeća listića a trebalo je da ih bude 1.057.

RIK je odbacila i prigovore birača Pavla Dimitrijevića koji je uložio žalbu zbog kako je smatrao nepravilnosti na rad 16 biračkih mesta, od Prokuplja do Kule. Jedna od pritižbi se odnosila da na biračkom mestu u Bresničiću – Prokuplju nije utvrđivan identitet glasača i nije vršena provera UV lampom da li su oni već glasali.

RIK je odbacio i prigovor birača Raše Nedeljkova na nepravilnosti na biračkim mestima u 11 gradova i opština i dve beogradske.

Sledeća sednica je u 21.00.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar