Najteže pitanje koje Ilon Mask postavlja kandidatima za posao: Ako rešite ovu zagonetku, vi ste taj!

Mnogi su se "češkali po glavi" kada su čuli mozgalicu vlasnika kompanija Tesla i SpaceX

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Potrebno je da budete veoma inteligenta osoba da biste završili na razgovoru za posao s Ilonom Maskom, ali da biste rešili njegov test – morate biti genije.

U biografiji ovog milijardera, “Elon Mask: Tesla, SpaceX i traganje za fantastičnom budućnošću”, navodi se da mu je bila potrebna “mozgalica” koju bi zadao kandidatima za poziciju inženjera u kompaniji SpaceX.

Kako bi proverio da li su sposobni da reše neki problem, Mask je postavljao pitanje zbog kojeg su se mnogi “češkali po glavi”.

Pažljivo pročitajte!

Pitanje glasi: “Nalaziš se na površini Zemlje. Ideš jednu milju ka jugu, jednu milju ka zapadu i jednu milju ka severu. Završio si na istom mestu, odakle si i krenuo. Gde se nalaziš?”

Da li znate rešenje?

Foto / Pixabay / Noel Bauza

Odgovor na Maskovo pitanje trebalo bi potražiti na mestu, gde ne važe ista geografska pravila, kao i u ostatku sveta.

U većini situacija, ukoliko krenete pomenutom trasom jug-zapad-sever došli biste jednu milju zapadno od mesta s kojeg ste krenuli.

To neće biti slučaj, ako ste na – Severnom polu! Prateći Maskova uputstva hodali biste u trougao i vratili se na istu poziciju.

“Obična” pitanja

Da li ste tačno odgovorili? Ako niste, nemojte očajavati. Mask nije želeo da njegovi kandidati “kidaju” geografiju, već je želeo da vidi kako se snalaze s neobičnim pitanjima.

Vlasnik Tesle i SpaceX kompanija voli da postavlja i “obična” pitanja tokom razgovora za posao. Jedno od njih glasi:

“Ispričajte mi vašu životnu priču i odluke koje ste usput donosili. Takođe, recite mi o najtežim problemima s kojima ste se susretali i kako ste ih rešili”, rekao je Mask, piše CNBC.

Detalji su najvažniji

Mask ističe da traži ljude koji otkivaju kako su tačno rešili problem, prisećajući se i najsitnijih detalja. Šta je ono što ne traži? Kandidate koji se pretvaraju i koji su zbunjeni pitanjima.

Marisa Perec, koja je brinula o kandidatima za Teslu, kazala je da Mask voli kratke, intenzivne intervjue, koji traju 12 do 13 minuta. Nju je pitao: “Šta tebe čini pravom osobom da gradiš moju kompaniju? Zašto treba da ti verujem?”

Sada znate šta bi Mask mogao da vas pita u slučaju da budete toliki srećnik i postanete kandidat jedne od njegovih kompanija.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar