Od danas neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje, podignuta je i STAROSNA GRANICA

Svaki šesti par u Srbiji ne može da se ostvari u ulozi roditelja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay

Od danas važe nova pravila za veštačku oplodnju, kako je ranije najavljivano iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Kako je rekla direktorka RFZO prof. dr Sanja Radojević Škodrić, umesto 42 godine, granica za vantelesnu oplodnju od danas, 15. juna podignuta je na 43 godine.

Svaki šesti par u Srbiji ne može da se ostvari u ulozi roditelja, pa je mnoge obradovala vest da ponovo mogu da se prijave za vantelesnu oplodnju o trošku države, a posle pauze zbog epidemije koronavirusa.

Prof. dr Škodrić navela je da su prava proširena.

“Da bismo nadoknadili vreme, umesto dve, uveli smo samo jednu komisiju, a komisija će se obavljati u klinikama za ginekologiju svih kliničkih centara. Parovi će na ovaj način, na jednom mestu, moći sve da završe”, rekla je nedavno Radojević Škodrić.

Koji su kriterijumi za vantelesnu oplodnju?

Umesto 42 godine, koliko je dosad bio kriterijum, granica je pomerena na 43.

U svetu je, prema ovom kriterijumu, ispred nas jedino Izrael, gde je granica 45 godina.

Kako je objasnila dr Škodrić, BMI (Body Mass Index) treba da je 25, kao i da je funkcija jajnika očuvana, a da su sve druge mogućnosti iscrpljene.

Ona je podsetila da je prošle godine uvedena mogućnost zamrzavanja do 6 embriona, da je broj pokušaja povećan sa 3 na šest, a da parovi koji već imaju jedno dete iz prvog postupka vantelesne oplodnje, mogu da o trošku države apliciraju i za drugo dete, i to sa tri dodatna pokušaja.



Izvor: Telegraf.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar