Nova dimenzija čuvene pesnikinje: Hašim Kučuk Hoki pevao pesme Desanke Maksimović (VIDEO)

Stihove "baba Dese" pevali su čuveni izvođači, među kojima se našao i jedan "narodnjak"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com/Wikipedia/Ilustracija

Povodom minulih događaju u vezi sa razmatranjem opusa dela Desanke Maksimović u srednjim školama, u Sokoju – Organizaciji muzičkih autora Srbije su skrenuli pažnju na još jednu dimenziju naše velike pesnikinje, koja možda nije bila toliko potencirana, kada se govori o njoj, a to je da su njene pesme često bile podloga za muzičke kompozicije.

Naime Desanka je bila i velika inspiracija mnogih naših kompozitora, pa se melodija njene poezije stopila sa melodijom nota između ostalih Srđana Barića, Vere Milanković, Jadranke Stojaković, pa i jednog ’narodnjaka’ Hašima Kučuka Hokija.

Vanvremenske stihove pesme ’Strepnja’ uglazbio je Đelo Jusić (otpevala Tereza Kesovija), te ih tako učinio i vanprostornim, a za tu pesmu, kao kompozitore možemo navesti još 12 imena, među kojima i pokojnog Darka Kraljića, te nedavno preminulog Žarka Petrovića.

Stihove pesme ’Ne nemoj mi prići’, koje smo znali napamet, u melodiju je pretočio Vojkan Borisavljević, te nezaboravnu, ranije pomenutu ’Opomenu’ koja je bila inspiracija za još dva doajena našeg muzičkog stvaralaštva, kompozitore Radoslava Graić i Mirka Šouca, koji su za ova dela uradili i aranžmane.

Stihovima “sporne“ poeme ’Tražim pomilovanje’, kao i mnogim drugim  bavili su se i naši autori seriozne muzike. Tako je ove stihove u kompoziciju pretočio jedan od naših najznačajnih kompozitora i muzičkih pedagoga pok. Stanojlo Rajičić, ali i još četiri druga autora.

Ostalo je takođe zabeleženo i da se sama Desanka radovala kompozicijama koje su nastale na njene stihove. Upravo ta činjenica, da je delo ove velike pesnikinje bilo i ostalo inspiracija drugim umetnicima, sigurno ne samo kompozitorima, govori o njegovoj veličini i pečatu koji je ostavilo u svesti svih nas.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar