Planirate odmor sa kućnim ljubimcem? Ovo morate da znate pre nego što krenete na put!

Putovanje sa kućnim ljubimcem može biti veoma zabavno samo ako ste isplanirali i predvideli svaku situaciju koja vas može zadesiti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Pixabay/ rafibh

Kućni ljubimci deo  su porodice a za mnoge ljude, odmor bez njih nije isti.  Danas je lako pronaći smeštaj u hotelima, kućama za iznajmljivanje ili kampovima, koji dozvoljavaju boravak našim četvoronožnim prijateljima. Veterinari se slažu u tome, da čak i kada nađete sjajnu lokaciju za odmor, postoji par bitnih stvari kako bi vašem ljubimcu samo putovanje i ostanak bili što prijatniji.

Po mišljenju stručnjaka sa sajta Pet Health Center, ovih nekoliko koraka, ključni su u planiranju bilo kakvog dužeg putovanja sa vašim krznenim drugarima.

Foto/ Pixabay/msandersmusic

Pripremite svog ljubimca

Posetite veterinara kako bi bili sigurni da je vaš ljubimac u dobrom fizičkom stanju i da može da putuje. Ažurirajte informacije i vakcinišite ga ukoliko je potrebno. Potvrde o zdravstvenom stanju, evidencija o vakcinaciji i validna lična karta ljubimca, biće vam potrebni za bilo koju avio – kompaniju, smeštaj ili prilikom prelaska granice.

Takođe, izuzetno je bitno da životinji bude udobno u toku puta. Postoje različiti nosači, transporteri i korpe namenjene upravo za ovakve situacije. Ukoliko je korpa nova, ostavite je otvorenom kod kuće sa igračkama ili nekom poslasticom za vašeg ljubimca. Na taj način ćete svom četvoronožnom prijatelju pomoći da se što pre navikne na novo okruženje.

Ne zaboravite da spakujete sve što vam je potrebno za put – ponesite hranu, lekove, poslastice, činiju za vodu (postoji veliki broj prenosivih varijanti), kesice, povodac i naravno, omiljene igračke.

Foto/ Pixabay/8777334

Drumska putovanja

Ukoliko vozite a vaš kućni ljubimac nije naviknut na izlete automobilom, pripremite se tako što ćete zajedno ići na kraće vožnje par nedelja pre vašeg putovanja. Dajte sve od sebe da isplanirate svoje rute kako bi tačno znali kada i gde možete da se zaustavite za šetnje i pauze za nuždu. Kad ste u nepoznatom okruženju, preporučljivo je da ljubimca držite na povocu sa sigurnim pojasom ili ogrlicom.

Foto/ Freepik

Letite avionom

Ukoliko ste se odlučili za ovakav način putovanja, obavezno proverite pravila avio kompanije. Mnogi ograničavaju brahicefalične (kratkodlake) pse u teretu, jer su podložniji promenama vlažnosti i temperature. Kućni ljubimci koji se mogu udobno smestiti u nosač ispod vašeg sedišta, obično mogu ući u kabinu sa vama, ali veće životinje će najverovatnije morati da budu u skladištu. Putovanje u teretnom delu može biti veoma stresno za životinje i nosi određene rizike, tako da ćete morati da odlučite da li je vredno da na takav put povedete svog ljubimca i izložite ga takvom stresu.

Foto/ Pixabay/ 272447

Pokušajte da ih umirite

Imate nervoznog kućnog ljubimca? Razgovarajte sa veterinarom. Neka istraživanja su pokazala da par kapi lavandinog ulja na ogrlicu mogu da pomognu vašem ljubimcu da duže ostane miran. Ipak, jedan od uspešnijih trikova zapravo je da ponesete neki njihov pokrivač, ćebe na kom leže ili plišanu igračku. Ovi predmeti sadrže njihov miris ali i miris doma, te ih asociraju na nešto poznato i prijatno što može za njih biti veoma terapeutski.

Jednom kada stignete na odredište, pokušajte da održavate raspored šetnje i hranjenja – osećaj normalnosti može pomoći kućnim ljubimcima  da se osećaju lakše u svom novo domu, daleko od kuće.

Foto/ Pixabay/ Alexas_Fotos


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar