Amerika i Rusija se sukobili oko štampanja DINARA vrednih milijardu dolara, Moskva PRIZNALA

Moskva je potvrdila da je dinare zaista štampala ruska državna kompanija Goznak

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay

Moskva je štampala dinare za Libiju u skladu s vladinim ugovorom, tako da tvrdnje Vašingtona da je to lažni novac nemaju nikakve veze sa stvarnošću, po rečima iz ruskog ministarstva spoljnih poslova
Američki Stejt department objavio da je na Malti zaplenjena “falsifikovana, u Rusiji štampana libijska valuta” u vrednosti od 1,1 milijarde dolara.

Moskva je potvrdila da je dinare zaista štampala ruska državna kompanija Goznak, ali to je urađeno u skladu s ugovorom koji je potpisala s Centralnom bankom Libije 2015. godine. Nalog je u potpunosti platila libijska strana, saopšteno je.

Nakon uz pomoć NATO svrgavanja Muamera Gadafija 2011. godine i godina haosa, Libijom sada upravljaju dve rivalske vlade, koje imaju svoje centralne banke.

Moskva je saopštila da je poslala novac u Bengazi, koji kontroliše Libijska nacionalna armija (LNA) Khalife Haftara, jer je šefa lokalne banke imenovao demokratski izabrani parlament. Zaplenjeni novac bio je neophodan za stabilizaciju problematične libijske ekonomije, dodalo je ministarstvo.

Dakle, lažne su američke izjave, ali ne i libijski dinari.

Vašington, koji podržava od UN priznatu Vladu nacionalnog sporazuma sa sedištem u Tripoliju, označio je LNA i njenu banku “ilegalnim paralelnim entitetom”.

Moskva je ponovila svoje stajalište da sukob u Libiji treba rešavati samo za pregovaračkim stolom, pozivajući strane da polože oružje i započnu pregovore.



Izvor: Logicno.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar