ULIČNI RAT! Amerika gori zbog smrti Flojda, policijska brutalnost ujedinila sportiste!

Protesti u SAD ne jenjavaju zbog brutalnog ubistva Džordža Flojda

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/YT

Glas digli brojni američki sportisti, među kojima i njegov veliki prijatelj Stiven Džekson, a sada se priključio i sin slavnog Lilijana Tirama

Amerika već danima “gori” zbog smrti Džordža Flojda, 46-godišnjeg Afroamerikanca, kojeg je u Mineapolisu ubio policajac Derek Šovin. Protesti postaju sve nasilniji, policija sve brutalnija, pa su u glavnom gradu savezne države Minesota gumenim mecima i suzavcima gađani čak i novinari!

Kao i 2016. godine, kada je kvoterbek San Francisko Fortinajnersa Kolin Kepernik pokrenuo akciju ignorisanja himne (i zbog toga mu je kasnije zabranjeno da potpiše za bilo koji NFL tim), protestima su se priključili i sportisti.

Mnoge američke zvezde danima već kritikuju vlasti, traže prava, govore o rasizmu… Najviše je smrću Flojda pogođen Stiven Džekson, koji je za 14 godina u NBA prosečno beležio 15,1 poen i bio šampion sa San Antonio Sparsima 2003. godine. Flojd i on su bili veliki prijatelji, a upoznali su se zbog neobičnog razloga – fizički mnogo liče, zbog čega je Džekson za njega u šali govorio da mu je blizanac. Na prvom susretu su jedan drugog upitali ko im je otac i od tada bili nerazdvojni.

“Uvek smo “visili” zajedno. Kad god bih došao u Hjuston, prvo bih njega pokupio. Kada ste profesionalni sportista, mnogi ljudi zloupotrebljavaju vaše prijateljstvo i dobrotu, ali on je bio jedan od onih koji me je podržavao iz srca. Nikad me nije zvao osim kada sam mu bio baš potreban”, rekao je bivši krilni košarkaš Nju Džersija, San Antonija, Atlante, Indijane, Golden Stejta, Šarlota, Milvokija i LA Klipersa.

As Bostona Seltiksa, Džejlen Braun, vozio je 15 sati od Masačusetsa do Džordžije da bi predvodio proteste u Atlanti.

“Vozio sam 15 sati do Džordžije, do moje zajednice. Ovo je mirni protest. To što sam slavna ličnost i NBA igrač me ne isključuje iz protesta. Pre svega, ja sam crni čovek i član ove zajednice. Podižemo svest o nepravdi koju gledamo. Naši glasovi moraju da se čuju. Imam 23 godine, ne znam sve odgovore, ali vidim kako se svi drugi osećaju”, rekao je Braun, koji je i potpredsednik Udruženja NBA igrača.

Mlada teniska zvezda Koko Gof je na Tviteru postavila video sa pitanjem: Jesam li ja sledeća?

“Koristim svoj glas. Hoćete li vi svoj”, upitala je 16-godišnja teniserka. Protesti zbog smrti Flojda su stigli i do Nemačke, gde je u subotu fudbaler Šalkea, 21-godišnji Amerikanac Veston Mekeni, na ruci nosio traku sa natpisom “pravda za Džordža”.

A da se protest ne ograniči samo na Amerikance pobrinuo se Markus Tiram. Sin slavnog francuskog fudbalera Lilijana Tirama je nakon gola za Borusiju Menhengladbah protiv Union Berlina kleknuo, kolenom dodirnuo zemlju i spustio glavu, što je prvi uradio upravo Kepernik.

To nije začudilo nikoga u Francuskoj, jer je antirasizam duboko ukorenjen u njegovoj porodici – dobio je ime po aktivisti sa Jamajke, Markusu Garviju, a i Tiram stariji je veoma posvećen ljudskim pravima.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar