Šta će vam pasoš? Obiđite ovih 5 jezera u Srbiji i pamtićete leto zauvek (FOTO+VIDEO)

Letnji odmor u zemlji može biti jako zanimljiv

Đerdapsko jezero
Foto/Wikipedia

Iako mnogima letovanje znači “more”, naša zemlja nudi odličnu zamenu – jezera. Štaviše, neka od njih su odlična alternativa.

Srpska jezera postala su omiljena destinacija naših građana, nekima zbog blizine, drugima zbog lepote, a mnogima zbog pristupačnih cena, u svakom slučaju tišina i voda pružaju spokoj. U nekima je dozvoljeno kupanje, u nekima ne, ali relaksacija je u svakom slučaju zagarantovana.

1. Đerdapsko jezero – je veštačka akumulacija na Dunavu, u istočnoj Srbiji na granici sa Rumunijom. To je najveće jezero Srbije.

Đerdapsko jezero
Foto/Wikipedia

Leži u Đerdapskoj klisuri, a na njegovoj obali nalazi Nacionalni park Đerdap. Duž obale jezera raspoređene su privatne kuće, pa njihovi vlasnici uživaju u svim čarima Dunava.

danas popodne kod Golubačke tvrdjave 8-)video: Jokić Miloš

Posted by Djerdapsko jezero Djerdap lake on Tuesday, 19 November 2013

Čak i kada je voda nemirna, prizor je bajkovit.

Odličan video, topla preporuka…Oplovio čitav svet, prošao sva mora i sve nevere. Na jednom od tih putovanja javio se i Dunav, čisto malo pokazao kako i on ume da bude nezgodan :)Snimljeno na potezu Golubac-tvrdjava-Brnjicavideo: Brod Nikola Tesla

Posted by Djerdapsko jezero Djerdap lake on Tuesday, 2 February 2016

2. Perućac – je veštačko jezero, sredina ovog jezera predstavlja granicu između Republike Srpske, BiH i Republika Srbije.

https://www.facebook.com/glozanski/media_set?set=a.10214548479318985&type=3

Posted by Perućac on Thursday, 26 July 2018

Nalazi se u prirodnom zavoju kanjona reke Drine, između Bajine Bašte i Višegrada i obavija planinu Taru, na kojoj se nalazi Nacionalni park Tara.

jezero Perućac
Foto/Wikipedia

Jezero je pogodno za ribolov i kupanje, a svake godine održava se Svetsko prvenstvo u lovu na mladicu.

3. Zlatarsko – nastalo je 60-ih godina izgradnjom Hidroelektrane “Kokin Brod”, koja je pregradila reku Uvac, kod istoimenog mesta.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Zlatarsko jezero ili Kokin brod nastalo je izgradnjom hidroelektrane ,,Kokin brod” na reci Uvac. Nalazi se između planina Zlatibor i Zlatar, na putu ka Novoj Varoši 🏞️🌲

Објава коју дели 🦋Srbija u slikama🦋 (@_srbijauslikama__) дана

Smešteno je na nadmorskoj visini od 880 metara, dozvoljeno je kupanje, a omiljena je i destinacija ribolovaca, jer je bogato šaranima.

4. Vlasinsko jezero – je veštačka akumulacija, okružena planinama Gramada, Vardenik i Čemernik. Nalazi se na 1.213 m nadmorske visine, kupanje zvanično nije dozvoljeno.

Za ovo jezero karakteristična su “plutajuća ostrva”, koja nastaju pri dizanju vodostaja jezera. Ostrva su od treseta, produkta vekovnog raspadanja mahovina tresetnica. “Ploveća ostrva” su zaštićena kao raritet, prirodno dobro.

Posted by VLASINSKO JEZERO on Saturday, 30 May 2020

5. Zavojsko jezero – smešteno je ispod Stare planine na jugu Srbije. To je jedno od najlepših i najčistijih veštačkih jezera u Srbiji.

Zavojsko jezero
Foto/Wikipedia

Pruža mogućnost sportskog ribolova, jer je bogato belom ribom, šaranom, karašem, deverikom i potočne pastrmke. Dozvoljeno je kupanje.

Nemate inspiraciju za leto? Možda je ovo krstarenje pravo rešenje za vas (VIDEO)

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar