Dr Elizabeta Ristanović: Biološko oružje nije naučna fantastika, već realnost vremena u kome živimo

Geopolitički efekti pandemije mogu se pratiti od Amerike do Kine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen

Svet nakon pandemije neće biti isti, a istovremeno sa zdravstvenim zauzdavanjem epidemije počeli su i geopolitičko nadmudrivanje najmoćnijih aktera na svetskoj političkoj sceni i razmena teških optužbi, kaže prof. dr Elizabeta Ristanović, načelnik Odeljenja za mikrobsku genetiku i imunologiju VMA.

Ona smatra da se u pozadini bitke sa virusom odvija žestok okršaj globalista i suverenista za prevlast unutar država ili između njih. Ishod tih borbi umnogome će odrediti buduću sudbinu sveta, pa i Srbije, smatra redovna profesorka na Univerziteta odbrane u Beogradu.

Geopolitički efekti pandemije mogu se pratiti od Amerike do Kine, kaže.

“Predizborna kampanja u SAD je vrlo žestoka i bespoštedna, a virus korona je jedan od njenih bitnih začina. Usled pandemije odložena je izmena Ustava Rusije, a obeležavanje 75-godišnjice pobede nad fašizmom potisnuto je u drugi plan. EU je ozbiljno uzdrmana, a međunarodna solidarnost pala je na ispitu. Unutrašnje borbe vode se i unutar Kine, posebno u Hongkongu. Pandemijska kriza je pokazala kolika je moć mikroorganizama, ali i upozorila na to da je njihovo delovanje učinkovitije od klasičnog rata. U bezbednosnoj arhitekturi sveta koja se dinamično menja, pojavljuju se novi izazovi. U strategijama bezbednosti vodećih zemalja sveta i saveza, već deceniju se govori o tzv. sekuritizaciji zdravlja, a vodeće mesto rezervisano je upravo za mikroorganizme”, smatra dr Ristanović.

Ona dodaje da je odgovor Srbije na epidemiju bio efikasan i odlučan.

“Naša zemlja se, oslanjajući se na sopstvene resurse, dobru organizaciju, znanje i posvećenost, kao i na iskrene prijatelje, pre svega Rusiju i Kinu, uspešno uhvatila ukoštac sa epidemijom. Ona je, između ostalog, na površinu izbacila sve manjkavosti država i zdravstvenih sistema koji su slovili za najorganizovanije i najbogatije i koji su nam godinama delili lekcije o “reformi” našeg zdravstva. Pokazalo se i koliko su zdravstveni sistemi bivših socijalističkih zemalja, okrenuti čoveku, vitalniji i efikasniji”, jasno poručuje.

Kovid 19 se, smatra doktorka, po mnogo čemu razlikuje od ostalih poznatih virusa korona.

“Ozbiljni autoriteti u virusologiji i imunologiji danas govore u prilog tome da je reč o veštačkom poreklu virusa i prisustvu sekvenci HIV-a u njemu. Mnogi radovi o hibridnim virusima korona pojavljivali su se u literaturi još 2013. i 2015, što dodatno podgreva sumnje. Konfuziju i strah unelo je saznanje o izvedenim eksperimentima simulacije pandemije izazvane respiratornim virusom u SAD krajem 2019, koja bi, prema procenama, odnela 65 miliona života. Vojnički gledano, ovakve vežbe i simulacije dešavaju se u predvečerje ratnih dejstava. Kontroverzno je i pitanje zašto se virus pojavio u Vuhanu, jednom od najrazvijenijih privrednih i naučnih centara u Kini, kao i da li je “pobegao” iz laboratorije ili je nastao prirodno, preskakanjem barijere vrste. O tome je bilo reči i na svetskim bezbednosnim i ekonomskim forumima u predvečerje pandemije”, smatra dr Elizabeta Ristanović.

Prema njenim rečima, razvoj nauke otvorio je prostor za izmenu postojećih mikroorganizama, njihovo ukrštanje ili stvaranje novih.

“Danas je moguća precizna genska hirurgija, poznata je struktura većine mikroorganizama, kao i genoma čoveka. U domenu tzv. crne biologije, čak se govori o etnički specifičnom biološkom oružju. Nije to naučna fantastika, već realnost vremena u kome živimo. Biološko oružje nalazilo se u arsenalima tehnološki superiornih sila, ali se ne isključuje ni da se nađe u posedu drugih, čak i terorističkih grupa, koje su van kontrole. Biološki agensi mogu da se uspešno kombinuju sa konvencionalnim naoružanjem. Tu je i agroterorizam, a posebna dimenzija ovog problema vidi se na terenu zloupotrebe GMO, zaključuje dr Elizabeta Ristanović.



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar