Intenzivan miris, prelepa boja cvetova i posebno značenje: Kako uzgajati FREZIJE?

Osetljive biljke koje zahtevaju posebnu negu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com/mono36903690

Frezije su najčešće poznate kao biljke iz plastenika, koje se uzgajaju za rezano cveće. Manje poznata je baštenska frezija.

To je biljka sa lepim, efektnim, zvonastim cvetovima sa intenzivnom aromom i raznim bojama, poreklom iz Južne Afrike.

Boja cveta frezije ima posebno značenje. Crvene frezije povezane su sa činjenicom da neko uživa u prisustvu osobe nadarene cvećem, žuta boja je ljubomora, a bela – nevinost.

Karakteristike frezija

Foto/Pixabay.com/zpadilla

Frezija ima karakterističan, slatkast miris, zbog čega se preporučuje za sadnju oko prozora kuća. Cvetovi svetlih boja, kao što su bele frezije, imaju najintenzivniji miris.

Baštenska frezija je veoma osetljiva na hladno vreme i promene temperature. Bolje cvetaju frezije iz saksije, koje se uzgajaju kod kuće ili na balkonima. One se mogu mnogo lakše zaštititi od hladnoće kada se temperatura naglo promeni. Frezija je takođe osetljiva na nestašicu vode i vetar.

Biljka dostiže visinu od 30-45 centimetara. Freziju u saksiji je lakše negovati, jer ostaje u posudi sve vreme, čak i nakon što se lišće osuši.  Ako gajite freziju kod kuće biljka zahteva hladno mesto (oko 10-15 stepeni Celzijusa), sa dovoljno svetlosti. Kada započne period klijanja, tada treba započeti zalivanje biljke. Najbolji meseci za sadnju frezije koja će cvetati na balkonima i terasama su april i maj.

Kako uzgajati frezije?

Foto/Pixabay.com/katjasv

Baštenske frezije rastu samo na sunčanim lokacijama, a slabije uspevaju u delimičnoj senci. Moraju da imaju idealne uslove tla, koje mora da bude plodno.

Ukoliko vrt ima nepropusno tlo, onda pre sadnje frezije morate iskopati posebnu rupu do dubine od 20 centimetara i napuniti je đubrivom.

Zemljište treba da bude neutralno ili blago kiselo. Udaljenost između frezija bi trebalo da bude oko 10 centimetara. Zalivajte biljku redovno, od prvog lišća do kraja vegetacijske sezone. Upotreba tečnog kombinovanog đubriva će takođe dobro funkcionisati. Frezije se razmnožavaju lukovicama ili semenkama.

Ukras za vašu terasu: Negujte PREDIVNU saksijsku biljku koja podseća na BALSKU HALJINU

VEČNA MLADOST u vašoj bašti: AGERATUM cveta od maja, pa sve do početka zime



Izvor: Objektiv.rs, Ženskimagazin.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar