Pet načina kako da prepoznate lažnog prijatelja

Ako se zbog nekog osećate loše ili iskorišćeno, vreme je da se zapitate da li vam je to pravi prijatelj

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com/Elkaaaaaaa

Sigurno ste se bar jednom našli u situaciji u kojoj ste se zapitali da li je osoba sa kojom ste veoma bliski, pravi ili lažni prijatelj. Psiholozi to još zovu i “otrovnim” prijateljima, jer oni svojim ponašanjem razaraju sve oko sebe.

“Postoji mnogo vrsta otrovnih prijatelja. Neki od njih mogu biti veoma kritični, autoritativni, činiće da se osećate loše, iskorišćavaće vas ili ogovarati”, navodi psiholog Džen Berman, i ističe da su žene često otrovnije nego muškarci. Bez obzira da li se poznajete ceo život ili ste previše popustljivi, kako biste pomogli i sebi i prijatelju, preuzmite odgovornost za situaciju, ističu stručnjaci.

Bermanova ističe pet osnovnih tipova “otrovnih” prijatelja:

Nikada ne održi obećanje

Prijatelj koji vas često izneveri ili ne održava obećanja veroatno je i sam često bio razočaran tokom odrastanja, tvrde psiholozi. Ako želite da sačuvate prijateljstvo, nastojte da umanjite sopstvena očekivanja.

Foto/Pixabay.com/Sheila Santillan

Veliki izdajnik

Negativni prijatelj koji vas zlobno ogovara, izneveri važno obećanje ili jednostavno, bez reči, prestane da razgovara sa vama takođe verovatno vuče emocionalni teret iz prošlosti, a takvo je prijateljstvo najbolje polagano ugasiti.

Voli samo sebe

Prijatelj koji stalno priča o sebi tom navikom često prikriva nemogućnost podnošenja tišine, tvrde psiholozi te napominju kako je često reč o ljudima koji beže od intimnosti. Procenite da li je promena ponašanja moguća.

Foto/Pixabay.com/StockSnap

Dežurni kritičar

Ako nekoga kritikuju tokom detinjstva, verovatno će izrasti u kritičara. Prijatelja možete upozoriti da vas kritikuje ili ga prihvatiti i emocionalno se ograditi.

Takmičar

Realni i umereni izazovi su zdravi i motivišući. Ali, preterano nadmetanje među prijateljima neretko može da uništi odnos. Takmičarski karakter se teško menja, pa izbegavajte situacije koje vode ka nadmetanju.

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar