NA DANAŠNJI DAN

Dan kada smo pronašli Nema: Pre 17 godina smo se uputili na najveću avanturu

"Samo nastavi da plivaš"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube

Crtani film “U potrazi za Nemom” je izašao pre tačno 17 godina. Bilo je to prvo ostvarenje studia Pixar koje je dobilo Oskara, a Američki filmski institut ga je svrstao u top 10 animiranih filmova svih vremena. Svima nam je ostao u lepom sećanju, iako su tada roditeji hteli da polude zato što su sva deca želela da imaju ribu klovna. Tek sada kad ponovo pogledamo film možemo da shvatimo kako je film odličan i za malu i za veliku decu, zaista je jedno malo šareno remek-delo uz koje smo svi plakali.

Foto/Printscreen/Youtube

Pored odličnog humora film šalje jake poruke, a i ima savršenu strukturu i dobro razrađene likove. Najveći broj likova u crtaćima nema roditelje, ili oni nisu prisutni tokom aktuelnih dešavanja, upravo zbog toga je Merlin pravo osveženje. On je uvek tu za svog sina Nema, a baš to je i problem. Previše je zaštitnički nastrojen i zbog svojih, opravanih, strahova štiti svog sina od svega. Merlin mora da se suoči sa svojim strahovima kako bi bio dobar otac i kako bi njegov sin bio srećan. Tokom dugih avantura Merlin mora da se opusti i veruje drugima, poput Dori, mora da uspostavi povezanost sa drugim likovima, nauči od njih i proširi svoju perspektivu. Upravo na kraju vidimo taj rast ovog lika kada shvati da mora da pusti svog sina da sam pronađe svoj put i da samo može da veruje u njegovu snagu i hrabrost.

Nemo, sa druge strane, odvojen od oca uči da se izbori sa novim svetom koji je tek spoznao. Nemo uči od drugih riba, koristi svoje kvalitete. Takođe shvata od čega otac sve vreme pokušava da ga zaštiti, i zato je njihova ljubav još jača na kraju. Nemo saznaje nove stvari od riba u akvarijumu, razvija se kao lik. Odličan primer imamo na početku filma kada se dečak zaglavi, a otac mu pomaže govreći mu kako nikako ne može sam da se izvuče. Kasnije u akvarijumu ga Gejl, pušta da sam nađe rešenje. Gledajući izvan film je o potrazi za izgubljenim Nemom, ali u stvari je potraga za samim sobom. Glavni likovi su značajno promenjeni i mudriji na samom kraju.

Još jedan bitan lik u filmu je Dori, kojoj glas daje voditeljka Elen Dedženeres, mnogima je omiljeni animirani lik. Toliko je popularna da je 2016. godine dobila svoj film – “U potrazi za Dori”. Bilo je bitno i prikazati njenu amneziju, zbog čega su neka deca tek tada razumela značenje nekih mentalnih bolesti. Ona je najsmešniji lik u filmu, ali i predstavlja glavnu emotivnu nit priče. Svi smo dobro zapamtili njenu poruku šta raditi u teškim trenucima – “Samo nastavi da plivaš”.

U filmu je i animacija odlično urađeno, prvi put smo videli podvodni svet prikazan na taj način. Albert Bruks, Elen Dedženeres, Aleksandar Gould, Vilijam Defo, Džefri Raš su odlično oživeli glavne likove. Takođe, preporučujemo vam da sada poslušate muziku za ovaj film, koji je radio Tomans Njuman.

N.T.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar