Državljani Srbije u inostranstvu koji žele da glasaju ova pravila moraju da ispoštuju

Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji biće održani 21. juna

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-Stock/Stefan Filipovic

Državljani Srbije koji žele da biračko pravo za izbore 2020. iskoriste u inostranstvu mogu da se prijave nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu do ponoći 30. maja, a potom postoji utvrđena procedura.

Podatke o tome da će birač glasati u inostranstvu diplomatsko-konzularna predstavništva dostavljaju opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište u Srbiji, gde se onda briše sa biračkog spiska.

“Mora biti 100 birača najmanje upisano, najviše 2.500 i u onim diplomatskim predstavništvima gde se prijavi dovoljan broj onih koji su izrazili želju da glasaju, tu ćemo otvoriti biračka mesta”, kaže Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Ukazuje da ni iz jedne zemlje nije stigao signal da bi glasanje moglo biti onemogućeno.

“Ono što smo mi tražili u vreme ove epidemije da nam svaka zemlja saopšti uslove, koji su uslovi epidemiološki da bi mogli da ih ispunimo kad otvorimo biračko mesto”, rekao je Odalović.

Mnogima je najbliža ambasada daleko stotinama pa i hiljadama kilometara, a pandemija je dodatno otežala putovanja. Za sada naš zakon ne omogućava elektronsko glasanje.

“To je tehnički moguće, to je ostvarivo, to je budućnost. Niz zemalja poznaje modalitete tog glasanja, neke skandinavske zemlje, neke baltičke zemlje, u SAD imate glasanje putem pošte”, kaže Miljkan Karličić, član Republičke izborne komisije.

Dijaspora pravo da učestvuje na izborima u Srbiji ima od 2004. godine. Na poslednjim parlamentarnim izborima 2016. godine na 38 biračkih mesta u inostranstvu, pravo glasa iskoristilo je svega njih 6.000.



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar