Imate problem sa štitnom žlezdom? Izbegavajte OVE NAMIRNICE

Držite problem pod kontrolom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/LUM3N

Štitna žlezda se nalazi u predelu vrata, a jedna od najčešćih autoimunih bolesti je vezana upravo za nju.

Štitnjača, ili štitna žlezda utiče na rad svih ostalih organa u telu. Zbog toga je bitno držati je u formi, ali svedoci smo toga da sve više ljudi, naročito žena, ima problem sa štitnom žlezdom. Najčešće bolesti štitne žlezde su hipertireoza ili ubrzani rad, kada štitna žlezda proizvodi previše hormona, ili hipotireoza, odnosno usporeni rad, kada štitna žlezda proizvodi premalo hormona. Kod oba stanja bi trebalo izbegavati određenu hranu, jer ona može da deluje nepovoljno na proizvodnju hormona štitne žlezde. Rad štitne žlezde iz raznih razloga može da se poremetiti, pa se onda govori o stanju ubrzanog, ili usporenog rada štitne žlezde, piše zadovoljna.hr.

Simptomi hipertireoze odnosno hipotireoze mogu da se ublaže izbegavanjem određene hrane, ali pravilan izbor namirnica može biti prilično individualan.

I zato je najbolje posavetovati se sa lekarom pre nego što neke od namirnica navedenih u nastavku teksta izbacite iz ishrane.

U slučaju hipertireoze izbegavajte:

– Hranu bogatu jodom, kao što su alge, morske trave i ostali plodovi mora koje sadrže puno joda. Takođe bi trebalo da izbegavate jodiranu so, jer ona sadrži mnogo veće količine joda.

– Punomasno mleko, a umesto njega konzumirajte obrano mleko koje je lakše za probavu.

– Rafinisano brašno koje sadrži manje hranljivih materija od celog zrna pšenice i teško se probavlja. Rafinisano brašno ima visoki glikemijski indeks i može da poremeti nivo šećera i hormona u krvi. Konzumiranjem hrane sa nižim glikemjskim indeksom možete da poboljšate nivo hormona u telu, uključujući i hormone štitne žlezde.

– Beli hleb, testeninu, peciva i žitarice zamenite namirnicama od celog zrna, kao što je integralni pirinač, ječam, kvinoja, itd.

– Crveno meso, a umesto njega konzumirajte nemasno meso, kao što su ćuretina i riba (losos, tuna, haringa, skuša)

– Mlečne proizvode, naročito ako je hipertireoza povezana sa intolerancijom na laktozu, odnosno nemogućnošću probavljanja mleka i mlečnih prerađevina. Izbegavajte mlečne proizvode, ukoliko vas konstantno muče problemi sa probavom, nadutost i osećaj umora posle konzumacije mleka, sira, sladoleda, jogurta, itd.

Foto/Pixabay/Engin_Akyurt

U slučaju hipotireoze izbegavajte:

– Goitrogenu hranu (hranu koja onemogućava preuzimanje joda iz krvi) kao što su proso, senf, brokoli, spanać, rena i slično.

– Soju i proizvode od soje, kao što su sojina ulja, koje mogu da utiču na proizvodnju hormona štitne žlezde. Preporučuje se i izbegavanje čokoladnih i energetskih pločica, jer sadrže sojin lecitin, koji može da spreči proizvodnju hormona štitne žlezde. Takođe, izbegavajte sojin sos.

– Oprezno i sa hranom koja sadrži gluten, kao što je ječam, pšenica, odnosno rafinisane namirnice koje sadrže gluten. Takođe, redukujte konzumaciju povrća kao što je brokoli.

– Brza hrana, koja takođe usporava proizvodnju hormona štitne žlezde.

– Breskve, kruške i jagode su voće koje bi trebalo da izbegavate, ili da jede umereno, da biste povećali proizvodnju hormona u telu.

Genijalno i jednostavno: Za dužu KOSU potrebno je samo NEKOLIKO SEKUNDI i dve obične gumice (VIDEO)

Maneken se otarasio svog zaštitnog znaka, žena mu poručila: NE MOGU DA TE GLEDAM! (FOTO+VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar