Desničari u Izraelu ujedinili snage

Stranke su postigle dogovor nakon nedelja pregovaranja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Izrael
pixabay.com

Religiozno-nacionalističke partije u Izraelu ujedinile su snage pred martovske parlamentarne izbore, treće za godinu dana.

Stranke su postigle dogovor nakon nedelja pregovaranja, ali u koaliciju ne ulazi stranka Jevrejska snaga, koja je i na prethodnim izborima nastupila samostalno i nije obezbedila dovoljno glasova da uđe u Kneset.

Glavni kandidati Jevrejske snage su naslednici pokojnog rabina Meira Kana, koji se zalagao za nasilno uklanjanje Palestinaca i jevrejsku teokratiju.

Njegova partija Kač je izbačena iz izraelskog parlamenta 1980-tih godina, a SAD su klasifikovale Jevrejsku odbrambenu ligu kao terorističku organizaciju.

Blok, koji čine tvrdokorni religiozni Izraelci, od kojih su mnogi doseljenici sa Zapadne obale, ima dve struje.

Jednu čine tradicionalisti koji prate konzervativne političke direktive rabina, a drugu, liberalniju, predvodi ministar odbrane Naftali Benet, koji želi da proširi uticaj svoje partije pred izbore 2. marta.

Benet se otcepio od stranke Jevrejski dom i formirao listu Nova desnica, koja nije uspela da pređe cenzus na izborima u aprilu prošle godine.

Na izborima u septembru, religiozno-nacionalističke partije su se ujedinile, a na čelu liste je bio popularni konzervativni ministar pravde Ajelet Šaked.

U Izraelu će izbori biti održani treći put za godinu dana, jer ni Benjamin Netanjahu ni Beni Ganc nisu uspeli da formiraju koalicionu vladu.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar