Još jedno UZNEMIRUJUĆE OTKRIĆE: Sedam novih sojeva koronavirusa kod slepih miševa

Novi sojevi koronavirusa pronađeni su kod afričkih slepih miševa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay

Naučnici su kod slepih miševa u afričkoj državi Gabon otkrili sedam novih sojeva koronavirusa, ali još nije sasvim jasno mogu li oni preći na čoveka i izazvati novu pandemiju.

Kako piše “NewScientist“, naučnicima je već od pre poznato da koronavirusi mogu preći sa slepog miša na ljude i uzrokovati ozbiljne bolesti kao što je bila epidemija SARS-a 2002. i 2003. i pandemija Covid-19. Za obe bolesti se smatra da su nastale nakon što je koronavirus sa  slepoh miša, i verovatno preko posrednika, došao u ljudsku populaciju.

Većina dosad identifikovanih sojeva koronavirusa kod slepog miša pronađena je kod azijskih vrsta, ali se sve više njih otkriva i kod afričkih slepih miševa.

Gael Maganga iz Međunarodnog centra za medicinska istraživanja Fransevilu u Gabonu i njegove kolege nedavno su testirali više od hiljadu slepih miševa koji žive u pećinama širom zemlje i otkrili da je 18 njih imalo koronavirus.

Genetskim testiranjem utvrđeno je da je sedam ovih koronavirusa, koji su svi pronađeni kod slepih miševa koji jedu insekte (porodica Hipposideridae), do sada bilo potpuno nepoznato.

Pet od sedam novih virusa usko je povezano s poznatim koronavirusom zvanim humani koronavirus 229E koji kruži među ljudima od 1960-ih kad je identifiikovan, a koji obično izaziva samo blage simptome prehlade.

Stručnjaci stoga pretpostavljaju da bi ti novi sojevi takođe mogli preći na ljude i prouzrokovati blage simptome ili možda čak ozbiljniju bolest, ali potrebna su dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo.



Izvor: Objektiv.rs, Newscientist.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar